Am votat o dezamăgire

N-am fost niciodată așa de îndoit ca la alegerile astea. Și niciodată nu m-am gândit așa de serios să nu mă duc la vot deloc. Unde mai pui că am și scuza cu locuitul în Franța… Până la urmă, pentru că eram în București, m-am dus. Până cu câteva ore înainte nu eram hotărât cu cine să votez. La un moment dat eram hotărât să votez cu Crin Antonescu, dar pe toată campania lui m-a dezamăgit pas cu pas. M-a dezamăgit uriaș prestația lui centrată pe un mesaj anti-Băsescu, fără orizonturi, fără perspective, fără viziune. Un mesaj de ranchiunos, sâcâitor și prostesc. M-a dezamăgit încă și mai tare prestația lui din confruntarea electorală unde, în ciuda sloganului pe care și l-a ales, s-a comportat mitocănește și complet lipsit de bun simț. Am mai scris despre asta, mă mâhnește și mă intrigă mecanismul prin care oameni altminteri eleganți și decenți simt nevoia să-și dea în stambă și să devină vulgari și mitocani în dezbateri publice.

I-am iertat până la urmă toate scăderile astea, pentru că m-am pus în papucii lui și am găsit explicații rezonabile pentru care a trebuit să facă așa. Am încercat să înțeleg mecanismul prin care a adoptat o poziție poate nefirească pentru el ca să câștige lupta. Politica e murdară și cere compromisuri. Știu bine asta. Așa că l-am votat.

Am votat târziu, pe la închiderea urnelor, după o zi grea și foarte obositoare. Am avut astfel ocazia să-l văd curând după ce l-am ștampilat, la anunțul exit-poll-urilor, zâmbind strâmb și urât la cameră până i-a venit vremea de discurs. Apoi a avut un discurs șocant! În care nu ne-a mulțumit celor aproape 2 milioane de oameni care l-am votat, în schimb și-a explicat eșecul electoral prin fraudarea voturilor de către PSD și PDL. Am rămas stupefiat. De data asta chiar nu i-am găsit nici o scuză și nici o motivație acceptabilă. Atitudinea lui  nu i-a adus nici un vot, (necum că nu mai era nici unul de luat), nu i-a făcut nici un prieten, nu i-a rezolvat nici o problemă. Pur și simplu e un om slab, mult prea slab pentru a fi vreodată un bun lider. Abordarea asta de loser, lașă și defetistă, incapabil să accepte responsabilitatea înfrângerii, căutând scuze absurde pentru propriile lui eșecuri, mi-a deschis o ușă prin care am văzut un om hidos, pe care nici în visele mele cele mai rele nu l-aș vrea în fruntea statului. Mai bine Băsescu, cu ochiul lui chior și neam-prostia lui conflictuală. Mai bine Tăriceanu cu prostia lui suficientă. Niciodată Crin. Never again…

Am votat o dezamăgire
4.2 din 29 voturi

24 comments

 1. Cara says:

  Si eu cred ca daca candida Tariceanu (pe care nu il plac!) era mai bine dact Crin. Are mai multa substanta.
  Repet, Crin Antonescu nu lasa nimic in urma. Exemplul personal, altfel decat la nivel vocal, este zero.

 2. popnadrian says:

  Nu ii nici o problema, cu atat o sa fie mai dureroasa infrangerea pentru acest looser in turul 2; sau aliat in procente si in hotie; daca pe partea a doua nu au ei nici o problema, pe partea I inca noi decidem; curaj, avem ce alege, ieri si azi au demonstrat asta – decat 2 stersaturi ale societati mai bine un chior da cu spatele, cat de cat drept

 3. Adriane,
  nu stiu ce v-a apucat pe multi cu Antonescu asta! Omul nu se schimba la 50 de ani. Pana la aceasta varsta Antonescu nu a fost niciodata lider, ci a urmat ca un baiat de mingii grupul care a facut PNL-AT in anii ’90: Patriciu, Tariceanu, Catarama, Horia Rusu. In timp, Rusu a mierlit-o, Catarama s-a lasat de politica (Catarama nu e urmaritor si a intrat in conflict cu Patriciu) iar lider a ramas Dinu Patriciu.
  El a ajuns presedinte pentru ca Dinu era suparat pe modul in care l-a servit Tariceanu ca prim ministru. Crin n-a facut nimic de capul lui, toata viata.
  Nici nu este prea inteligent – doar un pic peste Geoana.

 4. Ovidiu says:

  „Mai bine Basescu, cu ochiul lui chior…”

  Stimate „Domn”,

  Daca locuiti in Franta, inseamna ca intr-o buna zi o sa invatati ca nu este frumos, ( rezon ) sa aduceti in discutie defectele fizice ale unei persoane, chiar daca o urati din toti rarunchii…. Nu va face cinste…pur si simplu…

  Ce ne-am fi facut daca vreoun candidat ar fi fost fara o mana, sau fara un picior, sau ambele picioare? L-ati fi numit „ciung”? Sau „handicapat”? Sau „schiopu’ draq”?

  Va doresc din inima sa nu aveti copii sau nepoti cu probleme de vedere, autisti sau cu orice alt fel de defecte fizice, pentru a nu vedea cum se „vede” aceasta intoleranta din tabara celor „defect”

  semneaza,
  un dr.ing ochelarist,

 5. Nicoleta says:

  La fel am „incasat-o” multi dintre noi. L-am votat pentru ca-s liberala in convingeri, desi discursul lui mi s-a parut smecheresc si fara consistenta. Dar intr-adevar la aflarea rezultatelor a reactionat isteric, ca un vadim, iar ieri deja si-a batut joc oficial de cei doua milioane: ne trimite sa-l votam pe Geoana.
  Asa ca pe 6 decembrie stau acasa. Sau plec la mama 🙂

 6. Adrian Stanciu says:

  @Ovidiu. Ai dreptate, a fost o exprimare neinspirată, care poate transmite mesajul așa cum l-ai perceput tu. Eu mă refeream, de fapt, la obiceiul lui de a-și face postere electorale cu un ochi ațintit scrutător la public, ca și cum nimic nu-i scapă. De altminteri, obiectiv vorbind, Băsescu nu e chior 🙂 Una peste alta, exprimarea nu a fost bine aleasă, ai dreptate.
  @Sorin. Am oprit mesajul tău, nu polemica la adresa persoanelor e scopul acestui site. Pe al lui Ovidiu l-am lăsat pentru că înțeleg de unde vine și dacă asta aș fi avut în cap ar fi fost foarte justificat.

 7. Adrian Stanciu says:

  @Nicoleta. Nu sta acasă, Nico, că nu ajută pe nimeni. Pe tine cel mai puțin.
  @Tuturor. Scuze pentru că a căzut site-ul ieri seară. Cred că a crăpat de prea multe accesări 🙂

 8. Adrian Stanciu says:

  @catalinpetru Eu unul nu sunt anti-Băsescu, deci ce spune în interviul ăsta nu are nici un efect asupra mea, pentru că nu e decât la fel cu toate celelalte. Nu sunt anti nimeni. Nici pro nimeni. Eu încerc să judec și să apreciez. Nu pot fi cinic, nu mi se potrivește, dar nici exaltat. Băsescu nu-mi place pentru un motiv foarte simplu: e incapabil de orice rezultat pozitiv. Trăiește doar din conflict și conflictul e singura lui realizare. Evident că nu-l doresc aliat cu Voiculescu, dar doresc să văd că-l bate, nu că doar se bate. Până acum, în toată cariera lui politică, nu a realizat nimic. De asta nu l-am votat în turul 1. Tot de asta o să-l votez în turul 2.

 9. croco says:

  Cum era… cine acuza pe cineva cu un deget se acuza pe el insusi cu patru…
  Putem vorbi de exempu despre cel „incapabil sa accepte responsabilitatea infrangerii”. Marea dezamagire pe care ati trait-o inseamna de fapt asteptari foarte prost setate. Setare care este numai si numai responsabilitatea dv. cu alte cuvinte, pe langa infrangerea electorala a lui Antonescu, exista si o infrangere a dv., fiind incapabil sau neinformat suficient incat sa puteti sa va setati niste asteptari corecte. Iar acum, cand dati vina acestui esec personal al dv. pe seama defectelor lui Antonescu, nu faceti decat sa faceti ceea ce au facut Vadim si Antonescu – neacceptarea propriei responsabilitati.

 10. Clau says:

  Am primit un mail de la un prieten, care mi s-a parut interesant ptr. situaia noastra actuala. E suficient sa inlocuiti ‘femeile’ cu ‘romanii’. De altfel faptul ca e o istorie cu ‘roi Arthur’ ma face sa cred ca nu e chiar straina de politica in general. Aici textul:
  <>

 11. Clau says:

  L’histoire du roi Arthur….

  Le jeune roi Arthur tomba un jour dans une embuscade et fut fait prisonnier par le monarque d’un royaume voisin. Le monarque aurait pu le tuer mais fut ému de la jeunesse et de la joie de vivre d’Arthur. Il lui offrit la liberté contre la réponse à une question très difficile. Arthur aurait une année pour deviner la réponse et, s’il ne pouvait la donner au bout de ce délai, il serait tué.

  La question était : Que veulent réellement les femmes ?

  Une telle question laisserait perplexes les hommes les plus savants et, pour le jeune Arthur, cela semblait être une quête impossible. Comme c’était quand même mieux que la mort, il accepta la proposition du monarque de lui ramener la réponse au bout d’un an.

  Il retourna dans son royaume pour interroger tout le monde : les princesses, les prostituées, les prêtres, les sages, le fou de la cour.

  Il parla à chacun, mais personne ne put lui donner une réponse satisfaisante. Ce que la plupart des gens lui dirent fut d’aller consulter la vieille sorcière qui était la seule à pouvoir connaître la réponse. Le prix en serait élevé, car la sorcière était connue dans tout le royaume pour les prix exorbitants qu’elle demandait.

  Le dernier jour de l’année arriva et Arthur n’avait pas d’autre choix que d’aller parler à la sorcière. Elle accepta de répondre à sa question mais il devait d’abord accepter son prix. La vieille sorcière voulait épouser Gauvain, le plus noble des Chevaliers de la Table Ronde et le plus cher ami d’Arthur.

  Le jeune Arthur fut horrifié : la vieille sorcière était bossue et terriblement laide, n’avait qu’une dent, sentait comme l’eau des égouts, faisait souvent des bruits obscènes. Il n’avait jamais rencontré de créature aussi répugnante. Il refusait de forcer son ami à l’épouser et à endurer un tel fardeau.

  Gauvain, en entendant la proposition, parla à Arthur. Il lui dit que ce n’était pas un si terrible sacrifice pour sauver la vie d’Arthur et préserver la Table Ronde.

  Ainsi le mariage eut lieu et la sorcière répondit à la question.

  Ce qu’une femme veut vraiment c’est de pouvoir décider de sa propre vie.

  Chacun sut à l’instant que la sorcière venait de dire une grande vérité et que la vie d’Arthur serait épargnée. Et ce fut le cas. Le monarque voisin épargna la vie d’Arthur et lui garantit une totale liberté.

  Quel mariage ! Arthur était tenaillé entre le soulagement et l’angoisse. Gauvain se montrait agréable comme toujours, charmant et courtois. La vieille sorcière montra ses plus mauvaises manières. Elle mangea avec les doigts, rota et péta et mis tout le monde mal à l’aise.

  La nuit de noce approchait. Gauvain, se préparant psychologiquement pour la nuit de noces, entra dans la chambre mais quelle ne fut pas sa surprise : la plus belle femme qu’il ait jamais vue se tenait devant lui ! Gauvain était éberlué et demanda ce qui se passait. La beauté répondit que, comme il avait été gentil avec elle quand elle était la sorcière, elle serait la moitié du temps horrible et déformée et l’autre moitié une magnifique jeune fille. Quelle forme voulait-il qu’elle prenne le jour et la nuit. Quelle question cruelle.

  Gauvain commença à réfléchir à ce problème : pendant la journée une belle femme à montrer à ses amis mais, la nuit, dans l’intimité, une vieille et sinistre sorcière ? Ou bien dans la journée, une hideuse sorcière mais, la nuit, une belle femme pour jouir des moments intimes…?

  Que feriez-vous ?

  Ce que choisit Gauvain est écrit plus bas mais ne lisez pas avant d’avoir fait votre propre choix.

  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Le noble Gauvain répondit à la sorcière
  qu’il la laisserait choisir elle-même…
  En entendant cela elle annonça
  qu’elle serait belle tout le temps
  parce qu’il l’avait respectée
  et l’avait laissé décidé elle-même de sa vie…

  Auteur inconnu

 12. Clau says:

  Daca Antonescu ar fi avut inteligenta lui Gauvain toata lumea ar fi castigat, ca in povestioara. Dar el a ales sa semene vant si sa culeaga furtuna.

 13. Claudiu C says:

  Grele vremuri, nici nu mai stiu, sa facem apel la istorie si sa constatam ca nu am fost in stare niciodata sa ne conducem singuri, iar cand am reusit in sfarsit, forma de organizare aleasa/ impusa a fost comunismul. Pe de alta parte, am tot ales pana acum, fetzi frumosi: mereu ne-am zis „Haide, acum sa iasa asta presedinte ca o sa ne fie in sfarsit bine. Asa a fost in ’96 si 2004”; Care a fost rezultatul? o suma de nemultumiri. Iar in 2000 mi-am dat greata votand anti Vadim (desi puteam sa jur ca PSD, nu voi vota niciodata).
  Acum aceiasi dilema si o luam de la capat, insa o singura miza, un singur scenariu a mai ramas netestat: varianta unul neamt care sa ne conduca. Voi merge acum cu PSD/PNL in virtutea promisiunii acestui scenariu, nemaincercat pana acum. Voi vota cu mari strangeri de inima, dar cu greata data in 2000. Daca si acum vom esua … stimabile Adrian Stanciu … vin si eu in Franta. Ce sa zic … pregateste un vin 😉 (glumesc)

 14. Dragos says:

  Macar acum, in turul doi, cei care au votat cu Antonescu sa voteze cu Basescu, fiindca altfel, urmatorii 5 ani vor decide soarta tarii pentru urmatorii 50. Si cum noi nici dupa 20+ de la Revolutie nu ne-am trezit, poate e momentul s-o facem acum.

  Nu am votat in turul 1 cu nimeni, dar acum votez cu Basescu si sper ca a doua oara chiar sa faca curatenie.
  Si sa fim seriosi, niciunui presedinte nu-i de ajuns doar un mandat de 4 ani cand 2 din ei se bate cu parlamentul si opozitia in chestiuni politice care pe noi ne lasa reci la o adica.

 15. bobi says:

  Adi,
  faptul ca ai votat o „dezamagire” e ca un vers dintr-un cantec trist, te afecteaza dar iti trece…
  si eu sunt nemultumita de optiuni , dar sa vrei sa votezi o „catstrofa” – pe care singur ai argumentat-o impecabil, e un semn grav ca pierdem simtul proportiilor… si pe cel natural de conservare….

 16. roxana says:

  ….Sincer nici nu stiu de unde sa incep pt a incerca sa dau niste raspunsuri la tot ceea ce am citit pe aici. Sunta o tanara de 34 de ani nascuta in Romania si crescuta in strainatate.
  As incepe prin a spune ca tin cu dreapta dar din pacate la noi in tara nu exista nici un partid cu o doctrina de dreapta. Poate o dreapta de centru , dar in nici un caz o Dreapta. Am locuit in strainatate 15 ani unde pot spune ca este o tara democratica din toate punctele de vedere chiar in ciuda ca este inconjurata de tarii arabe unde tot timpul exista probleme. Faptul ca nu am cresut in comunsim poate nu prea inteleg foarte bine sistemul si anumite lucruri, insa va pot spune ca de cand m-am intors in Romania am vazut si perioada lui Ion Ilescu cu PSD si apoi tot ceea ce a urmat pana in ziua de azi cand stau si scriu pe acest bloc in speranta ca poate cineva citeste si inceraca sa mai vad si dintr-o alta perspectiva situatia.
  Cred ca un om care crede in ceva si intr-un program de dreapta merge pana la finala partidei chiar daca atunci va constata ca a pierdut. Sunt de acord ca politica este o lume in care nu toti pot intra , trebuie sa stii sa joci foarte bine jocul si mai ales cand la noi in tara exista tot felul de grupuri de interese.
  As vrea sa intelegem cu toti ca criza in care ne aflam ….nu este pornita din Romania ….ci din USA….asa ca mai bine l-am acuza pe Obama si nu pe Basescu.
  Daca am trece mai departe …de fapt de ce il acuzm….pt ca incearca sa se lupte cu grupurile de interese din PNL -PSD ….haideti sa nu uitam ce a facut la guvernare PSD in perioada 2000-2004 Iliescu care statea la Cotroceni si spunea…..” baieti faceti ce vreti dar nu ma implicati….pt ca eu am rolul sa ma plimb prin lume….si uite asa sa furat cat sa putut din Romania cu Adrian Nastase la palatul Victoriei.
  Acum ne vine D-nul Geoana care este o papusa care va fi condusa de mafioti cei mai mari din Romania.
  Trecem mai departe pleaca Geoana la Cotroceni….v-ati gandit cine va prelua conducerea PSD- pai cred ca avem variante…..ne intoarcem la Ion Iliescu….sau vine D-nul Vangelie care este un politician care si-a luat bacul acum 3-4 ani…sau mai grav ajungem la mana lui Adrian Nastase…..
  Politica este atat de urata si fara bunul simt care in strainatate inca mai exista.
  Nu cred ca dupa 20 de ani de la revolutie trebuie sa ne intoracem tot in trecut. Adica votam -PSD- GEOANA…..ajungem rau de tot si atunci aceasta tara va fi reformata peste 50 de ani.
  Cred ca Romania inca nu este o tara civilizata …de asemenea cred ca functia de presedinte trebuie sa fie exact cum a actionat Basescu in acesti 5 ani. Prefer in presedinte care paote nu are o cultura foarte bogata, poate ca are un limbaj nu foarte diplomatic si curat ….dar haideti sa nu uitam cei care au limbajul diplomatic la noi in Romania cum a vorbit pana in momentul rezultatului de la alegeri din 22.11.09 Crin Antonescu care si-a schimbat adevarata fata dupa alegeri…..un Mircea Geoana care este la fel de mincinos ca si Crin .
  Cred cu o tarie faorte mare ca daca Basescu va pierde alegerile va trebui sa plecam cu toti din Romania. Pt ca sunt convinsa ca se intorc comunisti.
  Mai mult va intreb ….de ce oare oamenii buni avem nevoie sa ajunga un neamt la palatul victoriei? Nu mai exista oameni de tarie , cu caracter, bun simt, si altele care sa fie prim ministru? Nu cumva este un joc politic de care se folosesc ei….Preia imagina pe care acest Klaus o are la Sibiu ….si in spatele lui ei isi fac aranjamentele….sau mai grav ….se folosesc de el timp de 6 luni pana ce aduce toti banuti din strainatate …..adica fondurile de care Romania are nevoie ….iar in momentul in care ajunge in Romania va incepe sa dispara printre grupurile de mafioti din Romania.
  Va pot spune ca am foarte multi prieteni care lucreaza in instituti publice….cum este de altfel si ministerul de interne….unde am avut acolo un ministru de la PSD care nu a facut nimic….mai mult nu stie sa lege 2 cuvinte in limba romana. Ca sa nu mai vorbim ca nu stie sa faca nimic in administratie publica. Este foarte pacat ca acesti oameni nu poate iesi in strada sa spuna de fapt adevarul pur si curat pt ca isi risca serviciul …ce catastrofa a fost si va fi daca se intoarce PSD inapoi.
  Cred ca soarta Romaniei se afla pe data de 6.12.2009 cand avem noi un cuvant de spus. Vrem reforma si un viitor mai bun pt noi si poate pt copii nostri sau chiar dorim sa ne intoarcem la vrema comunistilor?
  Eu nu am votat timp de 15 ani de cand m-am intors in Romania insa de data asta am iesti la vot pt ca chiar cred ca este un lucru necesar.
  Romanii buni daca mai avem un bun simt si o logica cred trebuie sa ne dam votul celui care ne va conduce undeva si nu inapoi. Chiar poate la vremea de a fi Monarhie in Romania. Este o tara in care niciodata nu-i nimic sigur ….alianta dintre cei doi conducatori PNL-PSD cred ca este foarte periculoasa.
  Voi inchide aici….va doresc si sper sa iesiti la vot pe 6 sa nu ajungem intr-o alta lume foarte diferita de cea care ar trebui sa avansam.
  Va doresc tuturo numai bine si sa fiti luminati.

 17. bogdanv says:

  ….ieri am avut confirmarea faptului ca nu m-am inselat cind nu l-am votat pe crin. ieri i-am vazut zimbetul iliescian si am inteles ca el este de fapt tot o marioneta si ca el nu vede mai departe de interesul propriu. retoric: cum ai putut tu sa il pupi pe frunte parinteste pe geoanavangheleherbenciuciliescuvadim liberalule care esti, crin mai draga?

  am purtat cravata rosie cu tricolor, am fost facut membru utc cu forta in 87 caci eram singurul care nu era, am prieteni care au murit in miscarile din 89, inca mai imi aduc aminte imnul pe care il cintam la inceputul orelor, am trait cu groaza mineriadele, am invatat ca doctrina comunista chiar daca e imbracata in poleiala nu poate sa fie altceva decit o utopie si atunci de ce sa ii votez pe rosii?

  ar mai fi o consideratie: cine vine la masa asta acum vine cu foamea in git, deci astia noi vor fi mult mai rai decit cei vechi pentru ca au o foame rea de tot dupa 5 ani de frica si DNA….!!!!

  cit de batuti in cap pot sa fie unii sa uite ce au trait si cum au trait? am mai zis asta citind din clasici: „cine uita nu merita!”

 18. veone says:

  Exact, exact. S-a descalificat definitiv cu atitudinea asta care nu denota bun-simt, nu denota demnitate, nu denota nimic bun. In definitiv, ar fi trebuit sa fie fericit ca, dintr-un in definitiv nimeni, a obtinut totusi 20% dintre voturi. Dar mi-e teama ca, in mintea lui, el era convins ca o sa castige alegerile – ceea ce este grav, foarte grav, intrucat inseamna lipsa totala de realism…

 19. zamolxis says:

  Fiecare alegere este povestea unei dezamagiri si nu ma refer numai la cele politice / electorale. Dar oare nu este asa din cauza ca nu gandim rational de la bun inceput, preferand sa ignoram clare semnale de alarma?

  V-am adaugat in lista diasporei (lista.diaspo.ro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.