Prima pagină » Nevoia de leadership

Nevoia de leadership

Am fost recent prin țară. E haos, circ și derivă. Mi se pare foarte periculos. Mai toți oamenii cu care m-am întâlnit au probleme serioase, criza se adâncește, e nevoie de coeziune și de acțiune. Avem în schimb dispute politice și paralizie. Nivelul de iresponsabilitate politică a atins cote de neimaginat și a devenit chiar periculos pentru supraviețuirea nației.

Nu înțeleg de ce crede lumea că criza asta e doar un accident și că e doar o chestiune de timp până când lucrurile se vor pune la punct. Nu e. România s-a aflat în 2008 într-un loc de grație, cumva, plasată acolo de forțe exterioare ei și de un mare noroc istoric, la fel ca și în 1918. Războiul din Balcani și apoi recrudescența terorismului din Orientul Mijlociu au făcut din statele din Est teritorii pe care Occidentul nu le mai putea ignora. La pachet cu toată doctrina geopolitică a Americii și Europei ne-am trezit incluși într-o comunitate internațională care s-a apucat să ne scuture de praf și să ne mai pună la treabă. A ajutat faptul că societatea a fost, poate pentru prima oară de la Revoluție, unită până la obsesie într-un scop comun, care a transcedat disputele politice și conflictele mărunte. A rezultat ce știm  toți, cu bune și cu rele, dar per ansamblu una dintre perioadele cu cea mai rapidă creștere economică.

Acum a venit criza și lumea se îndreaptă rapid către o nouă stare de echilibru economic, și chiar politic. Și de data asta nu mai suntem în centrul fenomenului ci la periferia lui iar noua ordine economică poate foarte bine să ne lase pe dinafară. De data asta norocul nu ne va mai ajuta. Există o șansă reală ca partenerii noștri de dialog să se sature odată pentru totdeauna de lipsa noastră de coloană vertebrală, de incapacitatea de a livra ce promitem, sau de a duce ceva, orice, la bun sfârșit. Lumea se poate descurca foarte bine și fără noi. Există un clip care circulă pe net despre “o lume fără România”. Înduioșător și foarte auto-suficient. Realitatea e că și noi ca și alte nații minore avem ceva de spus lumii, dar asta nu înseamnă că ea e înnebunită să asculte. Trebuie să ne facem glasul auzit. Oare au mai puține de zis decât alții macedonenii? Sau albanezii? Sau, bunăoară, bosniacii? Dar lumea poate merge bine-mersi înainte și fără să aplece urechea către ei.

E un moment astral pentru România. Suntem într-unul din acele momente din existența noastră ca nație când putem să creștem sau să ne prăbușim. Drama este că, de această dată, scopul comun unificator, fie el un dușman sau un prieten, nu e așa de clar și de mobilizator. Și, în loc să ne mobilizăm, ne pierdem în dispute și apatie. Avem nevoie mai mult decât oricând în istoria noastră recentă de un lider.

Băsescu a avut șansa istorică de a fi acel lider. A ratat-o. Am văzut acum în țară mai multă polarizare și partizanat politic decât am văzut din zilele mineriadelor. Băsescu a reușit să polarizeze din nou societatea la extrem. Asta nu e, în sine, ceva rău. E preferabil activismul politic, chiar polar, inerției. Problema e, însă, incapacitatea lui uriașă de a construi ceva, de a face conflictul fertil. Nivelul de iresponsabilitate pe care l-a arătat în povestea căderii guvernului și a numirii noului premier e șocant și-l descalifică definitiv ca lider. Pentru mine, el trebuie să plece. Problema e, eu cu cine votez?

3/5 - (11 votes)

22 comments

  1. Eu nu stiu cu cine o sa votez, dar stiu ca as fi votat cu Tariceanu daca ar fi candidat. Mie mi s-a parut cel mai aproape de conceptul de leadership dintre politicieni, desi poate daca era intr-adevar un lider foarte bun nu avea voie sa piarda alegerile in PNL (ma rog, jocuri politice de partid).

    Pe mine m-a socat putin, atunci cand Obama isi facea campanie si chiar dupa ce a castigat, desi a declarat foarte clar ca Europa de Est nu mai reprezinta un interes (prioritar), nici unul dintre politicienii nostri nu se alarma. Poate nu realizam cat de importante sunt semnalele unor astfel de lideri? Daca Romania ar fi fost cotata la bursa, din acel moment am fi vazut cum ne scad actiunile… si tot scad. Si in timp ce ele scad, Basescu e ocupat cu vanatoarea de vrajitoare, Geoana cu vanatoarea de Basescu iar Antonescu inca incearca sa traduca “Yes we can!”.

    Noi sa fim sanatosi 🙂

  2. Ion says:

    Eu am fost la AFI Palace – nu e criza.
    Am fost pe DN1, sau pe strazile Bucuresti-ului – nu e criza.
    Am fost la Carefour, Real, Cora, Auchan – nu e criza

  3. escu says:

    Mmm..da, asa este, din pacate tzara a intrat pe mana unor alogeni pe care nu-i intereseaza Romania ci doar,,colectiva” lor. Uitati-va la Traian Ungureanu, Sever Voinescu, Traian Basescu, Patapievici etc. etc. Nu-i asa ca frapeaza ipocrizia, lipsa de respect pentru romani pe care-i considera inapoiatzi, demni de dispretz si usor de calarit!
    L-au ales pe Basescu drept lider temporar pentru ca este bolnav – paranoic si deci capabil de orice pt. putere.
    Am citit recent ,,Revolta de pe Caine” a lui Herman Wouk…cititzi-o este un roman stralucit! Vetzi avea o mare surpriza! Vetzi descoperi in paranoicul capitan al distrugatorului american exact ,dar absolut identic, personajul Basescu! Este descrisa remarcabil evolutzia spre paranoia a acestui capitan de vas.
    Dl.. Basescu are grave probleme de sanatate psihica.
    Mai multzi psihiatrii mi-au spus ca este un caz tipic, efectiv de studiu!
    Este necesar un efort de vointa f. mare pentru a ne debarasa de aceasta paranoia si implicit de acest individ care ne va duce la pierzanie.
    Nu inseamna ca fara Basesescu dispare dreapta din Romania. Sa fim seriosi!!

  4. Nautilus says:

    Dl. Bogdan Ionita ar fi facut o prostie colosala votand cu Tariceanu, el e unul din cei care au taiat craca de sub picioarele noastre, convins ca face cel mai bun lucru posibil.

    Datorita faptului ca vedea numai pana la varful nasului, acest domn Tariceanu a incurajat umflarea pretului proprietatilor si o politica protectionista prin taxa de prima inmatriculare si alte metode, convins ca asta va transforma Romania intr-o “tara-tigru” asemanatoare celor din Asia de Sud-Est. Pe langa metodele economice s-a folosit de o propaganda ridicola care sa duca la presiuni de natura sociala asupra fiecarui potential cumparator de proprietati, fiind cunoscuta atitudinea publicului din anii 2006-2008: “Stai in bloc comunist si vrei masina? N-ai casa si vrei LCD si iPhone? Ai salariu, ce mai astepti, ia-ti apartament pe credit!”

    Ceea ce n-a intrat in capul socialistului cu pretentii de liberal a fost faptul ca dependenta de creditul imobiliar a distrus in intregime consumul intern, asa cum se intamplase cu 30-40 de ani in urma in tarile-tigri, unde acelasi efect fusese obtinut prin taxe vamale ridicate. Atunci cand ai de platit 65% din venituri ca rata la banca, iar rata creste odata cu cursul valutar, primul interes al oricarui cetatean este sa achite ratele ca sa nu fie scos in strada, orice altceva poate sa astepte. Nu mai e tentat sa cumpere Dacia Logan, telefon mobil Nokia, costum Secuiana, chiloti Jolidon, nici sa bea vin de Murfatlar sau sa-si puna termopane cu tamplarie Aplast. In aceste conditii, producatorii nostri depind din ce in ce mai mult de export, asa cum s-a intamplat cu producatorii asiatici sau cu tarile exportatoare de materii prime. Iar cand Europa de Vest nu mai cumpara, intreg castelul din carti de joc se prabuseste.

    Din aceste motive, fostul premier Citroneanu a contribuit la o dezvoltare economica nesanatoasa si a adancit efectul unei crize care s-ar fi putut intampla oricum.

    ~Nautilus

  5. KingSnake says:

    Intr-o firma, leadership-ul este caracterizat in special de capacitatea de a coagula personalitati diferite si de a conduce si motiva o echipa in atingerea unui obiectiv comun. Un leader e cel care reuseste sa mobilizeze mai ales pe cei care nu-s cu totul pe masura asteptarii sale sau care sunt cumva in afara caracteristicilor “colegului perfect”. Si daca reuseste sa-i convinga si sa-i mobilizeze pe cei “opusi” lui, atunci este cu adevarat un leader. De ce ar fi altfel la conducerea unei tari ? Cum poti avansa ducand razboaie personale fatis, cu ura ?
    Cum poti progresa ca tara si societate cand principiul care il conduce pe leader este “sa-i facem pe fraieri !” sau, ma rog, ” de ce le este frica nu scapa !” ?

  6. Lasa-ma Doamne iarta-ma cu taxa de prima inmatriculare, ca nu de acolo ne e noua bine sau rau. Cunosc destul de bine ce se intampla in administratia locala/centrala: acum totul e blocat. Nimeni nu misca nimic, nimeni nu-si asuma vreo responsabilitate. Macar alde Tariceanu stia sa transmita semnale, facea ceea ce un lider trebuie sa faca. Ca tu consideri ca transmitea semnale proaste si ca din cauza lui se dadeau credite oricui pentru orice (saracile banci), asta e altceva.

  7. Nam Vere says:

    1.Coloana vertebrala … vrei sa fie la restul? ai tu in primul rand … adica vb de o problema a societatii vag exprimata si la sfarsit faci anticampanie/campanie cuiva … pt mine ca si cititor e o insulta, pt ca ma consideri fraier

    2.Ai dreptatate in legatura cu 2008, a fost un an cu o sansa imensa pt Romania, consider ca se putea valorifica mai bine (vezi statele vecine)

    3.Personal consider ca, cresterea economica, ar trebui bazata pe productie, pe ceva solid, nu pe bule imobiliare si consum

  8. Catalin Caia says:

    Absolut de acord cu tine, in privinta nevoii de leadership. Observ totusi ca amintim de asta acum, cand e foarte tarziu si cautam cu frenezie un conducator, capabil sa ne adune in jurul unui tel. Este oare realist? Adica, avem astfel de oameni, disponibili, dar au stat ascunsi pana acum in asteptarea momentului in care tara striga dupa ajutor?Parc-ar fi o scena din Superman… In opinia mea, acest lider nu exista in Romania, si nu pentru ca nu am avea oameni capabili, ci pentru ca ei nu vor sa intre in marota politica si sa riste compromiterea propriei imagini.

  9. Zvoner says:

    As fi vrut sa existe un raspuns la intrebarea ta. Insa nu am, cel putin eu, nici unul care sa-mi placa.

    Basescu este clar o alegere dezastruoasa pentru ca ne-ar astepta inca 5 ani de cearta continua si pentru ca prin ce a facut in ultimele 2 saptamani (si cinci ani) arata ca nu ii pasa decat de el insusi si de camarila lui. Noi astia micii suntem doar o masa de manevra. Iar cand ma gandesc ca Basescu inseamna si Boc, si Pogea, si Berceanu… nu, sper ca nu. Romania nu isi mai permite cinci ani de izolare diplomatica si de masuri economice de stanga luate de un partid care tipa ca e de dreapta.

    Antonescu ar trebui sa fie alegerea normala a oricarui liberal (nu ca apartenenta politica, ci ca orientare). Din pacate, Antonescu a dat niste semne de arivism ingrozitor. Nici cu inteligenta nu sta mai bine, iar rolul de peacemaker si de negociator pe care ar trebui sa si-l asume presedintele il depaseste la toate nivelurile. Daca vagauna in care ne-a bagat Base pe plan international (chestii care i se iarta lui Berlusconi nu i se iarta presedintelui Romaniei) este adanca, habarnismul cumplit de care da dovada Antonescu nu imi spuen nimic bun. Doua atuuri totusi: ar putea impune un premier liberal (ca orientare). Sunt ok si cu Patriciu, si cu Johannis. Ma indoiesc insa cu privire la puterea sa de negociere cu PSD-ul. Antonescu ar mai avea “avantajul” ca ar duce in mod sigur Romania catre o Republica Parlamentara, fiind un presedinte slab. Desi nu voi vota cu el, mi-as dori undeva in suflet sa iasa si sa arate ca se poate depasi pe sine.

    Oprescu este de departe cea mai cumplita alegere dintre toti (lasand la o parte de-alde Becali, Vadim etc), pentru ca pe langa el Antonescu este un erudit.

    Ramanem cu Geoana. Un alt arivist, un animal politic care are marele dezavantaj ca ar aduce dupa el un PSD nereformat, interventii socialiste in economie si un intreg val de masuri populiste de care nu ma indoiesc ca se vor produce. Are insa avantajul experientei diplomatice, desi ar fi cam izolat intr-o Europa inca de dreapta. Are si avantajul ca stie sa negocieze, prin natura functiilor avute. Sa nu uitam ca a reusit sa-l dea jos pe Iliescu si sa il satelizeze pe Nastase, ceea ce este in sine o reusita majora. Probabil ca ajungerea in fruntea Romaniei i-ar intari suficient tabara incat sa puna si ceva ordine in cripto-comunistul PSD. Intrebarea e: vrea? Si daca vrea, poate? Iarasi am mari dubii…

    Am urat din toata fiinta mea tot ce inseamna FSN, PSDR, PSD, Iliescu, Nastase si partidul lor. Ma doare sa spun ca in momentul actual poate ca Geoana e singurul animal politic capabil sa calmeze cel putin Romania. Asta arata in ce situatie cumplita se afla Romania.

    Si spun asta in contextul in care oricare guvern care va veni va adopta in mod sigur tot masuri populiste si inepte din punct de vedere economic. Atat PDL cat si PNL au aratat ca sunt la fel de putin capabile ca PSD sa guverneze pe un program liberal. Atunci macar tara sa fie dusa catre stanga de un partid de stanga, si sa dea dreptei ragazul sa se transforme intr-o adevarata dreapta.

    Nu-mi fac insa iluzii ca vom reusi ceva, tocmai pentru ca tuturor candidatilor le lipsesc calitati majore din ceea ce inseamna leadership. Simplul fapt ca Geoana a ajuns sa fie raul mai mic ma cutremura. Iar asta, in plus, nu inseamna ca il voi vota. Poate ca voi vota Cernea, ca protest. Sau poate ca nu ma voi obosi, in lipsa unui vot negativ real.

  10. Alex S says:

    Nu exista un lider care sa merite voturile noastre! Pentru ca toti si-au ratat magistral potentialul (nu ca Iliescu ar fi avut vreunul). Astept cu nerabdare aparitia primului presedinte care sa fie mai preocupat de cum va fi vazut de istorie, decat de urmatoarele alegeri. In momentul in care se va produce aceasta schimbare poate ca vom avea un prim om politic capabil.

    Toti cei 3 presedinti post ’89 nu s-au remarcat prin absolut nimic pozitiv … vor fi irelevanti in 20 de ani. Din fericire sunt destul de tanar incat poate prind un Roosevelt al nostru.

  11. Particularul says:

    Eu cred ca EXACT cu Basescu trebuie sa votam acum! E evident ca nimanui nu ii place unde am ajuns si logica mea spune, oke, nu iti place, schimba ceva. Schimbarea presupune clar un conflict si ce se intimpla acum e semnul clar ca deja se petrece sau cel putin ameninta sa se petreaca. Daca votam cu oricine altcineva, scapam pe moment de amenintarea schimbarii, adica de teama de necunoscut, dar asta am facut-o mereu pina acum, nu credeti? Am prelungit agonia, fara sa rupem pisica… Pisica e intinsa la maximum de data asta si cu cit incercam sa evitam ruptura, cu atit va fi mai rau. Basescu e doar unul din capete, putea sa fie oricine altcineva, nici nu conteaza, marele nostru noroc este ca am ajuns aici si ca, asa cum spuneti si dumneavoastra, e un moment astral. Panica din Romania nu vine decit din frica noastra seculara de a lua o decizie.
    Basescu e dictator doar pentru polul opus, iar pentru cei din polul sustinator este salvarea. Din pacate, raportarea pro sau contra la Basescu are un punct comun de ambele parti: teama! Asta e lipsa noastra de coloana vertebrala care se vede in exterior, ca sa nu mai spun de interiorul tarii…
    Varianta mea este sa il votam pe Basescu tocmai pentru ca poate duce razboiul asta pe care il vrem toti de fapt, dar pe care il aminam de zeci de ani, sperind la un lider salvator, care sa ne ia pe sus si sa ne traversese pe brate riul involburat, fara sa ne ude!
    Si sincer, Basescu e doar un profitor al situatiei actuale, smart ass de altfel, dar cauza pentru care am ajuns asa de brusc la ORI-ORI este criza mondiala. Daca nu venea din afara, se intimpla si la noi dar mai tirziu probabil… Esential este ca nu mai avem unde sa fugim si simtim toti acest lucru! Asta e criza de fapt a romanului in acest moment: no option! Dar e si scuza perfecta sa omorim capra vecinului, daca tot nu mai avem vreo speranta… ocazie cu care ma tem ca o sa ne trezim cu Antonescu presedinte complet aiurea! Care e depasit deja si va fi anulat complet dupa alegeri. Modelul Constantinescu, invins de sistem…
    Oricum ramine de vazut ce fel evolueaza campania in continuare, mai precis cum evolueaza panica… Am putea sa ne trezim in acelasi timp si cu lupte de strada dupa alegeri. Si ar mai fi multe de spus…
    Eu votez celalalt pol! Tocmai pentru a le echilibra intre ele si, in acest fel, a le tine ocupate, adica izolate. In acel moment sint liber sa imi vad de treaba mea, devin imun la toata zona lor de razboi.
    Hehehe, stiu ce e idealism pur, dar am o sansa pe care in nici un caz nu o voi rata! E momentul astral si pentru mine!

    Toate cele bune!

  12. calin says:

    Da, textul asta este parca decupat din presa interbelica. Si atunci aveam nevoie de un salvator pe un cal alb care sa ne apere de amenintarile cu sau fara chip si nume…atunci el putea fara probleme lua chipul monarhului, al lui Codreanu, Sima, Averescu etc…trist, foarte trist pentru ce intele unii prin democratie. Avea dreptate Daniel Barbu: singurul obiectiv comun al poporului roman este sa fie guvernat, nu sa alcatuiasca o comunitate politica guvernata de principii, legi, actiuni comune (inclusiv de genul protestului radical) etc.

  13. Adrian Stanciu says:

    Nu știu dacă aveam nevoie de o confirmare despre polarizarea extremă societății, dar dacă aș fi avut aș fi primit-o văzând reacțiile voastre la acest articol. Cu adevărat, de la mineriade nu am mai văzut atâta patimă și atâta înverșunare. Ce cred că ne scapă tuturor e că înverșunarea asta nu rezolvă problema, ci e cumva chiar rădăcina ei, o adâncește. Con-ducerea este despre a lua pe alții cu tine, nu despre a împărți societatea în tabere. Sigur că suntem o societate ușor de învrăjbit și împărțit în tabere, dar unde e valoarea?
    Aș avea câteva comentarii la unele dintre comentariile de mai sus, și anume:

    1. Mesajul nu e despre lideri mesianici, și nici despre Băsescu ci despre credința mea că România trece printr-un moment critic, ceva similar cu ceea ce Andrew Grove numea “puncte de inflexiune” în viața unei firme. Referința din titlu nu e la lideri salvatori pe cai albi, ci la leadership politic. El poate fi al unui individ sau al unei grupări, partid, etc, existente sau noi. Ideea de a ne salva trăgându-ne din mlaștină de șireturi afară e prea fantezistă pentru a o comenta, chiar mai fantezistă decât apariția unei mișcări novatoare.

    2. Eu nu fac nici campanie nici anticampanie cuiva. Ideea însăși că aș face e ridicolă, iar subiectul mă lasă oricum rece. Mi se pare ușor exagerată (dezechilibrată) pornirea de a te simțit jignit de cineva care-și exprimă opinia lui pe blogul lui și să crezi că asta înseamnă că te ia de fraier. Sau, cum glumea un amic de-al meu, “dacă nu sunt paranoic, asta nu înseamnă că toată lumea nu e împotriva mea”.

    3. Dacă e un moment în care trebuie să ne ascultăm unii pe ceilalți și să încercăm să ne adunăm forțele, atunci cam ăsta e. Nu mă refer aici neapărat la prezidențiale, candidații sunt cei care sunt, între răi și catastrofali, după părerea mea, nu mai e nimic de făcut. Eu aș fi votat Băsescu până luna trecută, acum nu știu, dar nu prea contează oricum. Problema însă e alta. Am sentimentul acut că fereastra de oportunitate și bunăvoință de care ne-am bucurat mulți ani se închide. Poate că mă înșel. M-aș bucura, pe bune.

  14. Adrian Ilie says:

    Ce face o referire la Basescu zilele astea … Adi, mai bine ramai pe discutii despre corporatii si comportament uman, decat un search dupa “Basescu” pe internet sa aduca aici specimene cu un rationament extrem de speculativ (spre insinuant-acuzator).

    Insa intreb si io: exista un leader in Romanica asta care sa scoata sistemul bugetar din orientarea pasiv-procedurala-cu-aprobare-de-sus ? Se poate incepe reforma modului de gandire “la stat” sub unul din candidati? Am mari dubii …

  15. marcy says:

    Basescu va fi castigator…
    Geoana, Antonescu, Oprescu&restul sunt extrem de preocupati sa-l critice si sa-l discrediteze pe Basescu. Niciunul nu realizeaza ca in timp ce il combat, vorbesc doar despre el si nu mai au timp sa se promoveze pe ei insisi. In timpul asta, Basescu vorbeste despre el…
    E un mecanism interesant care vine din felul in care e construita clasa noastra politica: ura, critica si dezbinare. Astazi mecanismul se intoarce impotriva noastra. E foarte interesant de observat faptul ca cel care a semanat cel mai tare dezbinare, cearta si critica nu se foloseste acum de acest mecanism…de asta cred ca Basescu chiar este un animal politic. Ma rog, nu ne foloseste la nimic…decat ca pot sa-ti dau raspunsul la intrebarea ta, Adrian. Poti sa votezi cu cine vrei, Basescu va fi presedinte.

    Va rog sa imi aduceti argumente ca nu am dreptate!

  16. silicon says:

    Domnule Stanciu, din pacate in politica de multe ori nu poti sa alegi. Sau oricum ai alege, tot rau este. “Nivelul de iresponsabilitate pe care l-a arătat în povestea căderii guvernului și a numirii noului premier e șocant și-l descalifică definitiv ca lider”

    Basescu este pus la zid in acest moment. El trebuie sa aleaga intre posibilitatea de a continua ce a inceput (legi noi de organizare a societatii pe baza studiilor furnizate de comisiile prezidentiale, modificarea constitutiei, reformarea clasei politice prin ridicarea unor bariere de admitere) si opozitia. Acolo unde va sta si nu va putea sa mai faca absolut nimic.

    Basescu a ales deliberat sa polarizeze societatea romaneasca, pentru ca era absolut vital pentru a avea sanse in alegeri. Sondajele adevarate aratau inca din august ca Basescu stagna la 30-32% si nu avea nici cea mai mica sansa de a castiga in turul doi. (nici nu mai are rost sa discutam cum a scazut atat de mult in cateva luni, privind felul cum arata majoritatea posturilor TV romanesti se poate vedea rapid cauza principala)

    Stiu ca o sa spuneti ca asta il descalifica complet, a ales proiectul lui politic in defavoarea stabilitatii politice. Daca ar fi ales stabilitatea politica, ar fi castigat probabil votul dumneavoastra. Din pacate doar atat. Ar fi trecut in opozitie si ar fi privit neputincios la felul cum greii PSD-ului “rearanjeaza” societatea romaneasca dupa chipul si asemanarea lor.

    Dumneavoastra vedeti necesar in acest moment un alt lider puternic. Din pacate nu avem de unde sa il luam. Si de fapt am inceput sa nu ma mai simt atat de confortabil se depindem de un om, chiar el si un lider providential. As fi preferant mai degraba 10-12 oameni politici de varf de calitate buna. Trebuie sa ne gospodarim tot de jos in sus si sa speram ca nu se va produce decuplarea noastra de lumea occidentala.

    Ironic vorbind, punctul de inflexiune pe care il vedeti in dezvoltarea Romaniei se suprapune cu punctul de inflexiune in cariera politica a lui Basescu. Si sansele lui par din ce in ce mai mici sa o ia in sus..

  17. Alex2 says:

    Nu ai dreptate! Basescu NU va fi presedinte.

    Subestimezi puterea mediatica. Oamenii care se uita la antene sunt spalati
    pe creier. Prietena mea a exclamat acum 2 saptamani “Am un tata spalat pe creier”

    Si asa e , si asa e cu toti care stau la televizor. Le-a reusit o sa vedeti ca pierde
    democratia s-a dus si la noi si la Americani. Presa face legea cu PSD la volan

    Acum sa ma contraziceti voi va rog ca eu mi-am pierdut speranta.

  18. Suntem atat de infierbantati / patimasi / impartiti in privinta unui candidat sau altuia, incat sunt convins ca, chiar daca ar exista unul perfect in fata noastra, nu l-am vedea.

    Problema e ca nu prea stim prea bine ce vrem, in afara de “sa ne fie mai bine”. E ca atunci cand cauti disperat sa angajezi un manager la o firma, dar nu stii exact ce ai vrea sa faca. Tot ce stii e ca firma merge prost si ai nevoie de cineva sa te scoata din rahat. Vrei sa mareasca productivitatea? Sa fie angajatii fericiti? Sa creasca vanzarile? Nu stii, dar bine ar fi sa faca de toate iar tu sa dai timpul pe repede-inainte si sa te trezesti in momentul in care totul e lapte si miere. Si probabil ca pana la urma il angajezi pe cel care te minte mai frumos.

  19. Cristi says:

    Cred ca mai mult decat un lider ne lipseste o elita ale carei interese sa coincida cu interesul general. Si asta e o chestiune mult mai complicat de rezolvat.
    Aproape paradoxal exista o mai mare preocupare a unora din exterior pentru stabilitatea din Romania decat a celor care detin aici puterea. Stapanii locali se poarta precum niste colonisti temporari, ca migratorii.
    Inca nu m-am lamurit daca ticalosia este trasatura acestor vremuri sau incompetenta totala. Probabil amandoua.

  20. irina stoltz says:

    Ei bine, da, Bucurestiul e Bucuresti si e o prapastie fata de ce se intampla in provincie.
    Ion, si eu am fost in AFI si stau in ambuteiaje ingrozitoare dupa ora 18.00….poate crezi ca vulgul are bani de toale, sclipici si benzina, dar nu e chiar asa. Se cumpara ieftinaturi, la superoferta si lumea e prezenta la adunari sa caste gura ca la meciuri sau sa faca PR pentru firma, pentru ei sau chiar PR politic. Ma tem ca leaderi autentici nu prea avem sau au prea mult bun simt de nu apar asa des in public. O sa fie jale…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.