Cu cine votez

N-am vrut să mai scriu pe blog până nu se termină alegerile. Pentru că nu mai am nervi de conflictele stupide pe care orice discuție politică le generează și de atacurile personale veninoase care iau rapid locul argumentației. Și nici nu pot propune alte subiecte unei nații în febra alegerilor. Așa că am decis să-mi iau o pauză. M-a ajutat și tehnologia, că a căzut serverul de două ori :-). Dar m-am răzgândit după dezbaterea din seara asta.

Nu cred că postarea asta va schimba o singură intenție de vot, așa după cum nu cred nici că dezbaterea va schimba prea multe. Prea e lumea înverșunată, prea are fiecare adevărul la el, bine clasat și catalogat. Și, totuși, la urma urmei, eu nu mă pot detașa de sentimentul că de fapt nu are nicio importanță cine iese la vot. Oricum au mai ieșit și unul și altul (pentru că Geoană are personalitatea, caracterul și independența lui Buratino), nu e nici unul vreun cavaler pe un cal breaz. Ce atâta fierbere? Ca întotdeauna în viața mea, când sunt pe punctul să ajung la o concluzie inteligentă, dau peste un articol al unui om înțelept care spune totul mult mai bine decât mine.

Și totuși, m-am hotărât să vă spun cu cine votez. Votez cu Băsescu. Nu pentru că-l apreciez, pentru că nu o fac, nu pentru că cred că ar fi un președinte mai bun decât a fost în anii ăștia 5, pentru că nu cred. O fac pentru două motive simple.

1. Pentru că mi se pare nedreaptă, nedemocratică și la rigoare periculoasă campania de presă declanșată de 3 escroci de talie împotriva lui și consider că trebuie să fac orice pot ca ea să nu reușească, indiferent dacă el însuși e un președinte bun sau rău. Așa cum am detestat poziția Franței în războiul din Irak, orice ai crede și orice ai spune, dacă ai de ales între Bush și Saddam, nu trebuie să existe ezitare. Între Băsescu și Vântu, nu am nici cea mai vagă umbră de ezitare. Îmi doresc să câștige și ca experiența acestor ultimi ani să-l fi învățat ceva, deși am mari dubii că va învăța. Dar ce s-a întâmplat cu manipularea prin mass-media e mult prea periculos pentru democrația, și așa vai steaua ei, din România pentru a putea sta și asista pasiv cum reușește.

2. Pentru că votând Băsescu știu ce votez. E un marinar hăhăit, ne-elegant, conflictual, neam prost și cam limitat. Dar e el. E locomotiva partidului lui, orice are în spate îi stă în umbră. Cu Geoană e fix pe dos. Astă seară a fost mai bun, mai coerent, mai la obiect, mai abil politic decât Băsescu. Dacă l-aș fi văzut azi prima oară l-aș fi votat. Dar l-am văzut de atâtea ori găunos, obtuz, îngălat la vorbă și la gând, gafeur, ca să știu că executa un script. Cineva l-a învățat, l-a învățat bine, și execută bine partitura. Bravo lui. E primul politician român care face politică profesionistă, în stil american. Mie nu-mi place. Eu vreau oameni autentici, care sunt cine sunt, transparenți și umani. Și mi-e frică de cine poate fi în spatele lui Geoană, de cine e la pupitrul acestui candidat manciurian. Pentru că dacă Geoană, cu o seară înainte de dezbaterea finală, e în stare să se ducă la ordin la comanda lui Vântu la el acasă, înseamnă că ori e foarte prost, ori e foarte sigur că orice face nu mai poate pierde, ori e foarte, foarte manipulabil. Oricare dintre aceste trei variante e suficientă ca să mă scoată duminică din casă și să mă facă să conduc până la Bordeaux, la secția de votare. Unde mai pui că eu le cred adevărate pe toate trei …

74 comments

 1. adrian says:

  Asta seara Geoana a fost mai bun? Mie mi se pare ca a ratat toate temele dezbaterii.
  Sigur ne-am uitat la aceeasi emisiune?

  In fine, triste aceste alegeri. Eu aleg sa nu aleg nimic. Daca as fi fost obligat prin lege sa votez, cu sila as fi ales Basescu. E raul mai mic. Dar nu ma murdaresc.

  • Adrian Stanciu says:

   @adrian. Acum, mie așa mi s-a părut. Nu am pretenția că părerea mea e opozabilă altora. Poate că mi s-a părut așa pentru că nu am absolut nici o simpatie necum admirație pentru nici unul dintre ei, după cum nu am nici vreo antipatie specială. Nu am ost afectat de ce se numește în psihologie „confirmation bias”, tendința de a filtra informațiile care-ți vin prin filtrul convingerilor deja formate anterior. M-am uitat la televizor ca la televizor 🙂

 2. Robert Blaga says:

  Interesant punct de vedere. Pe scurt, inteleg ca e vorba despre a vota raul mai mic si mai previzibil…

  Bunica-mea (femeie cu principii si pareri despre lume si viata foarte clare) zicea la un moment dat ca intre doua rele nu merita sa alegi. Ea voteaza Basescu din convingere.

  In momentul asta, ma intreb daca cei 3 escroci de talie mondiala sunt dublati de alti escroci, mai mari si mai mici, din cealalta tabara.

  Pana una alta, desi s-ar putea face observatia ca nu imi asum responsabilitatea, cred ca o sa o ascult pe bunica-mea si nu o sa aleg.

  Dar… mai e pana duminica!

  Seara faina,

  Robert

  • Adrian Stanciu says:

   @Robert Blaga Ne-votarea nu e o opțiune, după părerea mea. Mi-ar plăcea să fie, m-ar scuti de mult stres la fiecare ciclu electoral. Dar ideea că neprezentarea mea la vot duce la împărțirea votului meu între candidați în funcție de ce au votat ceilalți însemană că mă dau efectiv pe mâna concetățenilor care se prezintă la vot. Nu e în felul meu de a face lucruri… Ăsta e motivul pentru care spuneam mai demult că aș milita activ pentru introducerea votului negativ, care să respingă lista. Desigur că asta tot ar putea duce la un al treilea, probabil, tur de scrutin în care să am de ales între două rele în accepțiunea mea. Și tot m-aș duce.
   Cât despre escrocii din cealaltă tabără, cum ziceam, sunt băiat mare, n-am iluzii. Pur și simplu mă îngrijorează ca o oligarhie de hoți să disprețuiasă și să manipuleze procesul democratic în așa hal și să reușească. Mi se pare ultra-periculos. De natura acelor pericole pe care le contempli după ani în oglinda retrovizoare și te întrebi „cum am putut lăsa așa ceva să se întâmple”.

 3. adrian says:

  O adaugire: pe Crin si pe liberalii lui n-o sa-i uit cat voi trai. Mai prostit ca in aceste 2 saptamani nu m-am simtit la niciun scrutin. Nu suport Partidul oportunistilor (PD) dar de la liberali nu ma asteptam.

  Acum imi dau seama cat ne lipseste Coposu. A, rusine, jegurilor politice Crin&Geoana care i-au pangarit numele de Ziua Nationala.

 4. alexandru mircea says:

  Ai remarcat ca te-a citat Geoana pe la sfarsitul confruntarii, cu o idee din articolul de „adio”? („Nu plec din Romania din cauza Romaniei ci din cauza a ceea ce scoate ea din mine.”) 🙂

 5. Vasile D says:

  Basescu a mai invatat cate ceva promite mai putin si sa scuzat pentru gogomaniile trecute ,nu tine de cald dar e ceva, e un pas catre un om politic mai responsabil, si cred ca este singurul care poate sa reformeze statul si sper sa o si reuseasca.
  Haina de presedinte ar fi fost prea mare pentru Geoana …
  Dincolo de cei doi candidati pe 6 se va mai face o alegere care va defini noul model de politician,un politician ar trebui sa se bazeze pe trocuri politice si intelegeri intre politicieni sau pe un nisip miscator numit „popor”

  • Adrian Stanciu says:

   @Vasile D Asta cu „Haina de presedinte ar fi fost prea mare pentru Geoana …” e haioasă. În mintea ta a pierdut deja 🙂 E ceva ce n-am înțeles din răspunsul tău. Cine e ăla cu trocurile și cine e ăla cu nisipurile mișcătoare? Că mie nu mi-e clar…

 6. alexandru mircea says:

  ah, am scris comentariul de mai sus si apoi ti-am vazut celalalt articol de azi. in Google Reader articolele mai noi se vad primele, asta e explicatia 🙂

 7. Ratzusca Ramurica says:

  Geoana a fost la obiect numai daca e vorba de vreun obiect zburator neidentificat.
  In rest, l-a oparit Basescu inclusiv cu tehnici americane (apelul la nume de oameni cu problemele lor concrete).
  Geoana a fost coerent? Da, coerent in gaunosenie, in stupizenie, in incremenire.
  Mai mult, a mintit cu nerusinare de fiecare data cand ne arunca cifre in fata.
  L-a spart Basescu inclusiv la politica externa, ceea ce mi se pare umilinta suprema.
  Basescu are toate defectele pe care le descrii si mai mult decat atat. Dar e singurul politician care evolueaza. Toti ceilalt, in cel mai bun caz, raman pe loc.

 8. Dan D. says:

  In prostia mea la vremea respectiva chiar m-am bucurat cind Geoana incerca sa preia conducerea PSD, am zis bai orice o sa fie mai bine decit Ion Iliescu sau Adrian Nastase. Nu stiam ca Geoana nu avea cum sa cistige singur, ca forta nu prea era a lui…

 9. Mirela says:

  Nu stiu ce sa zic despre acest articol, dar nici nu o sa indraznesc sa va contrazic pt. ca, probabil, nu am pregatirea dvs.
  Dar totusi vreau sa subliniez ceva: luand in vedere argumentele dvs. ar insemna sa ramanem totata viata limitati, cu ideea ca: nu mi-e bine dar macar sunt sigur de asta…
  Eu nu o sa votez cu Basescu pentru ca mi se pare un om josnic si nu vreau ca un astfel de om sa ma reprezinte si sa actioneze in numele meu.
  Eu il votez pe Geoana pentru ca este singura mea solutie. Pentru ca nu mi-ar fi RUSINE sa ma reprezinte un astfel de om. Nu stiu cine este de fapt Geoana, dar stiu cum e Basescu si e suficient. Macar speranta sa-mi ramana.

 10. Ruxandra says:

  Nu cred nici in Geoana si nici in Basescu. Este frustanta manipularea la care suntem supusi. Totusi cred in Johannis si in capacitatea lui de a ramane independent fata de grupurile de interese din spatele lui Geoana. Omul tinteste mai sus decat atat, are o agenda personala foarte clara si nu cred ca se va abate de la principiile lui. In ciuda aparentelor, cred ca nu poate fi manipulat.

  • Adrian Stanciu says:

   @Ruxandra. Și tu ești un om fericit. Poate pentru că ești sibiancă 🙂 Eu nu cred în capacitatea lui de a rămâne independent. Sunt foarte curios cum s-o fi simțit și ce i-o fi zis lui Geoană după ce i-a pus în cârcă toate nebuniile de promisiuni populiste de pe lume. Dacă nu cumva e Houdini…

 11. Petre Bica says:

  Salutare Adi,
  eu sunt pe langa la toata treaba asta politica si nu sunt neaparat mandru de mine cu starea asta. Poti sa argumentezi putin un rand al tau de mai sus relativ la Geoana: „Astă seară a fost mai bun, mai coerent, mai la obiect, mai abil politic decât Băsescu.” Care sunt argumentele din spatele acestei afirmatii ? Incerc sa inteleg si sa invat.

 12. Adrian Stanciu says:

  @Petre. Nu cred că de la mine trebuie să înveți; și eu sunt nul politic. N-am argumente. Așa mi s-a părut mie 🙂 Eu sunt inginer și am apreciat la Geoană afirmațiile ferme, care promiteau o abordare integrată, strategică, a problemelor. Nu am apreciat bășinile populiste, nici ale lui nici al lui Băsescu. Glumițele de clasa a 4-a, înțepăturile de băieței în șpilhozen care își măsoară puțicile în parc, punctele marcate prin întrebări irelevante care pun adversarul în dificultate, etc., nu mă mișcă în nici un fel. La fel lamentările lui Băsescu despre femeile cu 11 copii din Ferentari mi s-au părut penibile, deși probabil că au avut efect bun, mai ales pentru că nu văd de ce e aia treaba președintelui. Sigur că prostimea așteaptă de la Tătucu să le spună că se ocupă el personal de factura lor la curent, dar pe mine asta nu numai că mă lasă rece ci, dimpotrivă, mă enervează. Acum, Geoană a fost complet lipsit de substanță, în sensul în care toate argumentele lui la cum va face toate lucrurile alea minunate au fost, fără excepție, că „se ocupă guvernul Iohannis de marți”. Dar, între populismul abulic al lui Băsescu și ăla focalizat strategic al lui Geoană, al doilea mi s-a părut mai acceptabil pentru felul meu de a gândi. Văd prin presă că consensul e că Băsescu a câștigat dezbaterea. Nu neg. Pur și simplu nu a câștigat-o pe a mea :-).

 13. DanS says:

  Dupa cum il tot zugraveste Geoana pe Johannis, mai degraba il vad in locul lui David Copperfield care face sa dispara si sa apara cladiri, trenuri, etc.

  Din cate stiu, Johannis este un primar foarte competent care a stiut sa isi creeze o echipa adevarata care conduce Sibiul. Bravo lui.

  Ma tem ca nu ar avea acelasi succes in politica la nivel central datorita multiplelor forte si interese care ar trage in toate directiile si i-ar lasa foarte putina forta rezultanta in directia necesara pentru Romania. Cred ca are intentii bune dar ma indoiesc profund de intentiile celor care il promoveaza. Si ma indoiesc si de longevitatea lui ca premier. Nu ii dau mai mult de 1 an (din cei 4 mentionati de Geoana) pentru ca probabilitatea sa apara disensiuni in alianta este destul de pronuntata.

  Nu as avea nici o problema sa votez tandemul Geoana – Johannis DACA PSD ar fi un partid transparent si fara personaje foarte controversate. La urma urmei, intr-o societate normala presedinte are rol de reprezentare si primul ministru trebuie sa fie foarte competent si sa faca cele necesare pentru bunastarea tarii pe care o conduce.

  In situatia de fata, PSD inca este un partid care ascunde foarte multe de electorat, se lucreaza in culise, in umbra, pe la spate iar Geoana este mult prea slab si influentabil ca sa aiba taria necesara sa mentina masinaria in echilibru si in functiune. Geoana este un diplomat desavarsit in sensul ca este capabil sa se incline dupa cum dicteaza interesele si nu l-am vazut avand o atitudine transanta si verticala.

  Ce imi doresc este sa iasa Basescu si Johannis sa accepte sa fie premier, iar PDL si PSD sa il sustina in parlament. Cred ca cei doi ar putea face o echipa functionala si in avantajul acestei tari.

 14. Catalin says:

  Am aflat cu surprindere ca avem de invatat ceva de la rusi, in privinta alegerilor. O colega rusoaica, naturalizata de 3-4 ani in Romania, mi-a spus ca ei au avut inca de pe vremea (sau numai pe vremea ?:)) lui Yeltin optiunea de a vota impotriva tuturor candidatilor prezidentiabili ! Fain, nu? Cine s-ar fi gandit ca rusii au introdus aceasta coloana pe buletinul de vot: un fel de vot de penalizare. Ceea ce noi ne dorim atat de mult, dar nu se gaseste nici un politician sa faca un referendum pe aceasta tema.Atunci sa vedeti participare la vot, mobilizare a maselor. Eu sunt inca destul de naiv sa cred ca o anulare a votului (nu absenta la vot) este o forma de protest fata de cei care se prezinta drept candidatii natiunii. E sfasietor de trist ca reprezentantul unei natiuni pe scena lumii urmeaza sa fie ales de o mana de oameni, poate mai putin de o treime din cei care au drept de vot, impinsi de la spate cu mici&bere „moca”. Sau de frica de mai rau.

 15. Razvan says:

  Buna ziua domnule Stanciu,

  Va citesc de cateva luni, mai ales ca si eu locuiesc in Franta si ma regasesc de multe ori in ceea ce scrieti. Stiu ca locuiti relativ aproape de Bordeaux, dar voiam sa va informez ca duminica o sa se organizeze o sectie de votare si la Toulouse, daca va tenteaza cumva sa urcati un pic pe Garonne. Mai ales ca e decembrie si puteti incepe un tur al marchéurilor de Craciun din sud. Si plus ca la noi va fi mult mai putin aglomerat decat la Bordeaux. Numai avantaje deci 🙂

  O si buna.

 16. dragos says:

  Ma bucur ca aveti aceasta parere…nici eu nu fac din Basescu un idol…dar nu pot vota un mincinos…sau mai bine zis…o adunatura de mincinosi si prefacuti…stim bine cine sunt…si din pacate pt Geoana…avea dreptate Basescu cu ceea ce spunea despre privatizari…nu spun asta pentru ca am vazut la televizor…spun asta pentru ca stiu exact cum s-au facut multe privatizari…si daca s-ar face o analiza a celor care au obtinut in Romania aceste pomene…ati vedea ca toti au fost…sau sunt in spatele unui mare partid pe nume PSD…care ma rog…de-a lungul timpului s-a tot transformat…defapt scuze…si-a schimbat numele…ca in rest…nu a suferit nici o transformare!

  Mergeti la vot…si votati ce va dicteaza constiinta…dar important e sa mergeti si sa va spuneti parerea!

 17. marius d. says:

  ati luat o decizie inteleapta, tot respectul.
  marius, cineva care a nu a plecat (desi a cochetat cu ideea). Totusi, nu regret! Inca.

 18. Hamsia says:

  Da, si eu o sa-l votez tot pe Basescu, inclusiv pentru mizeria pe care am vazut-o aseara, pentru tupeul cu care televiziunile fac streaptease public, pentru imperecherea politica absolut scabroasa dintre liberali si socialisti. N-as fi votat niciodata in felul asta, daca ei nu m-ar fi impins sa o fac. Pentru ca nu au simtul masurii, pentru ca au vrut cu totii sa puna umarul intru slava lui Geoana si nu au stiut unde sa se opreasca. Mi-e mila de Crin Antonescu, care a dat cinstea pe rusine doar din ura, pentru ca nu va vedea nimic realizat din promisiunile socialistilor. Nu pot sa fiu de stinga, aleg asadar o dreapta anemica, amortita, corupta, slaba – dar macar, asa cum spui, stiu ce votez, la lumina zilei.

 19. bobi says:

  Adi,

  Asa corect si impartial cum te stiu, la acest articol m-as fi asteptat sa adaugi un up -date PROMPT , prin care relatai (cu mirare si igrijorare, of course!) faptul ca Mogulul incredibil/ireversibil Vantu a povestit (in direct la TV, la 1 ora dupa dezbaterea care ti-a produs atatea revelatii!!!) ca EL si Basescul s-au intalnit in imprejurari asermanatoare (alegerile 2004) , in parcare la Saftica (sau Baneasa, sau Poleaca…). Priliej cu care cei doi au stabilit o importanta strategie de intrajutorare – „inati la alegeri, pe mine, pe Basel, apoi, mai vedem”…

  Vantu a promis ca va face o conferinta de presa pe 7 decembre, adica dupa alegeri si va povesti CE SE INTAMPLA DE FAPT in spatele circului care pare a fi Alegerile in Romania. Asta daca il ajuta Dumnezeu si nu il loveste gripa porcina pana atunci…

  Te anunt ca abia astept ca DUPA ce ai votat cu atat convingere, sa iti „esplic” cateva lucruri „incredibile”…..pe care, sunt sigura, LE STII MAI BINE CA MINE!
  dar sa mai vorbim si noi, ce sa facem, oameni suntem…(daca nu ne intalnim fata in fata, aici pe bolg e un loc bun…)

  P.S. Si te rog, cliseul cantat „pe nas” pe care l-am auzit/citit de la multi intelectuali in ultima perioada, cum ca au votat in turul unu Antonescu, iar in turul doi vor vota SIGUR Basescu….,dincolo de falset, imi cam suna a politica de cadre (sau gasca, in limbaj „pe nou”???)… Se poa’?

 20. Adrian Stanciu says:

  A propos de Crin. Cum ar putea un votant liberal să voteze cu PSD când Geoană a declarat că imediat ce se mai relaxează economia renunță la cota unică. Cum o fi putut Crin să se alieze cu un partid care militează fix contra doctrinei lui. După mintea mea e o sinucidere politică. Dacă nu e, înseamnă că nu mai e nici minte nici rușine…

 21. Adrian Stanciu says:

  Dragă Bobi.

  Eu sunt la Varșovia, nu prind TVR1 🙂 Oricum ar fi, nu prea văd ce legătură are cu subiectul meu. Nu înțeleg ce din ce am scris eu te face să crezi că sunt un fan Băsescu… Nu prea-mi pasă ce a făcut în 2004, nu asta e ideea. Citește și tu mai atent, ce naiba. De unde și până unde ți se pare că „votez cu atâta convingere”. În ce privește politica de cadre, de când știi tu că sunt eu aliniat? Puțin îmi pasă ce face lumea, și oricum nu am de gând să fac ceva nici pentru că așa se face nici pentru că nu vreau să fiu la fel cu alții.

 22. bobi says:

  pai sa-ti esplic! pe vremuri erai mai injiner…

  1. nu alegi intre Basescu si Vantu. Vantu este un element parazitar (culmea, capitalist feroc!) care traieste in simbioza la fel de bine si cu Basel si cu Geonel. Ceea ce s-a si intamplat de altfel, in 2004 L-A AJUTAT pe Basel (contra cost???) sa castige alegerile – ne va povesti el cum – iar acum… se cam fereste sa-l ajute pe Geonel in public , dar „se da” prieten cu el in particular, ceea ce arata ca are cam aceleasi interese…

  2. Stii ce votezi, votand Basescu??? Draga prietene, credeam ca ai mai imbatranit, dar se pare ca esti la fel de idealist „tanar si ferice” ca pe vremuri…
  Basel e chintesenta experientei securistoide (DIE era „varful” serviciilor, pe vremuri) aplicate in mediu capitalist, in regim „bagat-fortat”. Afacerile sunt diluri intre „noi si ai nostri”, viziunea pe politici publice – cam ce a „visat” madam Macovei, C. Preda si antropofagul Avramescu, mixat bine, turnat un litru de wisichi deasupra, chemat ministrul turismului la raport… si trezit dimineata cu durere de cap si gust rau in gura… Modernizarea Romaniei? ma lasi…??? Asta ar insemna obiective clare, metoda/ strategie clara, resurse evidente, bucla de feed-back. Popologhiei lui Basel ii lipsesc minim 3 dintre aceste ingrediente.

  3- asta e al meu : Intre un „malefic” si un ” prostanac” orice om cuminte alege…raul cel mai mic. Asta daca maleficul din el nu il impiedica si ii deturneaza instinctul de conservare!

  4. – la general. cat priveste apartenenta la gasca… aici e mult de povestit (de recunoscut, probabil, mai tarziu…e timp…). In definitiv noi, cei care discutam aici, nu suntem „o gasca”???

 23. Adrian Stanciu says:

  Hai să „agree to disagree”, bine? Că ne cam pierdem vremea … Când începi să ai opinii pe care orice om cuminte trebuie să le aibă, iartă-mă, dar dezbaterea nu mă mai interesează. Și nici nu mă înnebunesc, după cum ziceam chiar în articol, nici după atacuri la persoană, nici după sarcasme condescendent-superioare pe post de argumente. M-am plictisit, Bobi, de lumea care se comportă așa, înțelegi? O fi bine, o fi rău, treaba mea. Pur și simplu nu mai sunt dispus să trăiesc în astfel de coordonate. Trăiește tu așa, dacă-ți face bine. Eu zic pas.

 24. Ralu says:

  @Bobi
  am vazut parerea ta referitor la ce alegi cand alegi basescu
  mi-ar placea sa stiu si ce alegi cand alegi geoana.
  sa le putem pune in balanta chiar si asa, subiectiv

 25. Adrian Stanciu says:

  @Sorin. M-am uitat la filmul pe care l-ai recomandat. Nu e interesant că absolut toți oamenii din filmul ăla sunt acum sub steagul lui Geoană? Și nu e și mai interesant că steagul ăla e roșu??

 26. Nicoleta says:

  Pana cand am vazut filmuletul cu mitingul de acum 5 ani (pumnul lui Basescu…) nu eram hotarata sa votez. Atunci insa m-am hotarat instantaneu ca va fi Basescu. Pentru ca initial am fost socata, m-am gandit ca adversarii lui sunt fie disperati, fie prosti. Dar prosti stiu ca nu-s, asa ca am realizat cu stupoare ca ne considera pe noi, romanii, prosti. Si asta zau ca n-am cum sa accept. Plus ca m-a enervat felul cum crinu’ ne-a vandut voturile la kilogram.

 27. catalin says:

  unul face ce ii spun mogulii, altul – dupa cum singur a marturisit – dupa cum doresc sufletelele blonde, brune sau roscate din jurul lui. imposibil de ales

 28. Dan says:

  Buna seara,
  sunt membru PNL si votez cu Basescu din mai multe motive.Unul ar fi realizarea startegiilor create de comisii prezidentiale, strategii realizate pro-bono de niste profesionisti pe diferite domenii importante si le-a insusit si a dorit sa le impuna spre dezbatere, dar nu a avut cu cine.
  Cel mai important pentru mine este condamnarea comunismului ca regim criminal.
  Tine de asumarea oficiala, intr-o incapare ce simbolizeaza democratia unei tari, adica parlamentul, a unui trecut ce a distrus mult din sufletul, din liderii acestui popor.
  Alt motiv important ca om implicat ca membru simplu de partid si mic intreprinzator, fara contracte cu statul, pentru mine de a vota cu Basescu este ca a fost presedintele postdecembrist care a desemnat primul ministru al PNL.
  S-a tinut de acordul Aliantei, desi daca era parsiv nu se mai tinea de cuvint si gasea motive inainte de biletelul stupid trimis de Tariceanu privind lobbyul pentru patriciu.
  Sigur ca nu este manierat, dar este uman. Sigur ca poate bea mai mult decit altii si ca vorbeste urat si ca ii plac femeile, dar oricum il prefer unui aliante contra naturii formata din niste lideri slabuti.
  Seful meu de partid s-a laudat ca nu a furat si ca este curat, moral.
  Se insala.
  Dupa multi ani de prezenta in parlament asteptam sa iasa in campanie asa cum a iesit basescu dupa 5 ani de mandat prezidential si sa spuna ca : am initiat legile patrimoniului si le-am dus la un grad de perfectiune, comparabil cu cele mai bune din lume, doar a fost muzeograf si stie ce inseamna patrimoniul.
  Putea sa spuna ca am facut niste legi si le-am corectat pe altele care ajuta intreprinzatorii liberali de dreapta sa faca afaceri mai usor, dar din pacate nu a facut si va garantez ca dupa guvernarea tariceanu birocratia este super naspha si a fost continuata si de Boc.
  Antonescu dupa o multime de ani in functii de conducere in PNL si dupa ce ajunge lider al acestui partid dupa niste delegari la congres lipsite de orice liberalism, ajunge sa propuna un prim ministru din afara PNL, pentru ca din PNL nu putea propune pe nimeni credibil, deci lideri liberali de dreapta zero.
  Si pe cine propune? Pe Klaus Iohannis ?
  Klaus Iohannis nu este un primar mai bun, decit oricare alt primar de orase resedinta de judet.
  NU este meritul lui ca Sibiul a avut sansa sa devina orasul dublura, al Luxemburgului pentru capitala culturala europeana, dar este cu siguranta o lipsa de respect din partea lui ca nu a spus nici macar multumesc celui care a avut sansa sa influenteze acest lucru.
  POvestea adevarata legata de desemnarea Sibiului capitala cultural europeana este urmatoarea : Ducatul Luxemburgului urma ca din 2007 ianuarie sa preia conducerea UE.
  A dorit ca Luxemburgul sa obtina din nou nominalizarea pentru 2007 pentru capitala cultural europeana. Cei din UE le-au spus ca nu se poate sa fie din nou singur si ar fi bine sa se asocieze cu inca cineva.
  Ei s-au intors cu propunerea : Grand Region.
  Grand Region este o regiune cum ar fi Banatul ( partea romaneasca si partea srbeasca), doar ca in cazul Grand Region este compus din suprafetele mai multor state din jurul ducatului ( http://www.granderegion.net/fr/grande-region/index.html ).
  Neavind personalitate juridica cei de la UE le-au spus ca nu se poate.
  Atunci unul din sefii unei directii din ministerul culturii luxemburgheze a fost delegat sa caute o alta solutie. Solutia gasita a fost ca Luxemburgul sa se asocieze cu una din tarile candidate la aderarea la UE. Erau doua tari : Bulgaria si Romania.
  Nu era vorba de nici un oras, era vorba de tara din care sa se aleaga dupa aceea orasul.
  Din intimplare, prin zona era o persoana originara din Romania, aflata ca si domnul Stanciu prin Vest plecata pentru o viata mai buna.
  Acea persoana fiind din Romania si avind posibilitatea sa influente decizia, normal ca a decis sa influenteze ca Romania sa fie aleasa. Mai departe nu pot sa intru in detalii, pentru ca de atunci domnul Iojannis a ajuns sa devina prieten bun cu acel domn director din ministerul culturii luxemburghez, iar acesti domni sunt putini razbunatori si nu doreste prietenul meu sa isi piarda slujba.
  Acel om mi-a spus ca „marele” Iohannis nici macar multumesc nu i-a spus vreodata pentru ca a adus Romania alaturi de Luxembourg si indirect Sibiul a ajuns sa primeasca de la GUvernul Romaniei , UE si Luxembourg veo 300-400 milioane de EURO nerambursabili si a reusit sa renoveze un centru de oras istoric.
  Orice primar de municipii resedinta de judet cu 300-400 milioane de euro nerambursabili faceau cel putin cit a facut Iohannis. De fapt au si facut fara acesti bani primiti de Sibiu cel putin acelasi lucru.
  Pe de alta parte Sibiul este unul dintre cele mai indatorate orase din Romania din cite mi-a spus cineva din Sibiu.
  Ati auzit ca reprezentant al Asociatiilor Primarilor din Romania de ceva initiative de descentralizare initiate de Iojannis ? Nu prea cred.
  Si atunci de unde acest lider asa zis providential ?
  Sa fim seriosi. Este slabut ca etica.
  Cu Geoana nu pot vota pentru ca este coleg cu Iliescu si pentru ca desi a fost trimis la Washington DC pe vremea CDR s-a inscris in politica in PSD si vorba lui Tutea, sa ai peste 35 de ani si sa ramii tot de stinga … 🙂
  Nu votez cu oameni care nu se dezic de raul facut de Iliescu si de sistemul reprezentat de el.
  Sigur ca votul este si emotional si ca fost soldat in termen in decembrie 1989 si prezent in 13 iunie tot ca soldat in termen in Piata Universitatii la ora 2 AM pentru „curatarea” pietei, pot sa spun ca trebuie sa fii batut in cap sa sustii un om coleg de partid si care se afiseaza in anul de gratie 2009 cu Iliescu.

 29. eugen says:

  rationamentul tau este perfect din punctul de vedere al unui om care nu prea mai are nimic in comun cu realitatea societatii romanesti!sint convins insa ca,daca ai trai in romania si ai cintari cu adevarat lucrurile nepartinitor concluzia ta ar fi alta!in opinia ta mircea geoana este un candidat slab care are nevoie de indrumare ,care este manevrat de „mogulii” din spatele lui !dar sa nu uitam in ce fel mircea geoana a ajuns la conducerea acestui partid neocomunist,acest partid urias si plin de grupuri antagoniste!sa nu uitam ca a reusit sa-l debarce pe iliescu desi acesta este sustinut inca de f multi lideri importanti politici!sa nu uitam ca trebuie sa convietuiasca cu vanghelie,sa nu uitam ca a fost catalogat ca „prostanac” sa nu uitam ca nici adrian nastase nici miron mitrea nu-i sint sustinatori infocati si totusi acest om a reusit sa pastreze partidul intreg si sa-l conduca tot acest timp!si asta fara a avea avantajul unei victorii personale intr-o confruntare electorala ,victorie care sa-i intareasca influenta in cadrul propriului partid. daca acum mircea geoana ar cistiga functia de presedinte am putea vorbi cu adevarat de liderul mircea geoana si de calitatile sale ,pentru ca pina acum mircea geoana nu a facut altceva decit sa-si negocieze continuu pozitia intre puternicile grupurile de interese din psd fara a avea nici un fel de ascendent asupra acestora!iar asta denota ca are cu adevarat calitati de om politic!
  de ce nu-l doresc pe traian basescu:toate calitatile pe care i le gasesti tu ,eu le consider defecte si asta pt ca-l definesc atit de bine incit nu mai exista nimic dincolo de ele!daca mircea geoana ,cistigator in alegeri si f posibil peste noapte eliberat de puterea constringerilor actuale poate sa dovedeasca ca este un adevarat lider ,traian basescu nu are ce sa ne mai ofere decit ceea ce ne-a oferit!un alt lucru care nu ma multumeste intr-o eventuala victorie a lui traian basescu este faptul ca pdl intr-un final va reusi sa construiasca un guvern ajutat fiind de oportunistii din psd – pnl -udmr iar o tara cu presedinte un om care are calitatile prezentate de tine si condusa de un guvern sprijinit de pdl (care este un partid care are deja o masa importanta de oportunisti si profitori ai charismei lui traian basescu)si de oportunistii din celelalte partide ,nu poate decit sa ma sperie mai mult decit orice (destul de improbabile)avantaje economice obtinute de patriciu ,vintu sau voiculescu.de aceea eu ca liberal convins voi vota fara pic de remuscare pentru mircea geoana!pentru ca o victorie a acestuia va intari pozitia lui crin antonescu ca lider a pnl,pentru ca ,crin antonescu va fi obligat sa ramina intransigent in legatura cu programul de guvernare,pentru ca odata cu pierderea functiei de presedinte traian basescu va avea o influenta mult mai mica in cadrul pdl ceea ce va duce implicit la o curatire a acestui partid (lucru intimplat atit in psd cit si in pnl atunci cind au pierdut puterea)pentru ca eventualele derapaje ale psd fata de programul de guvernare convenit cu pnl(cota unica…….numeste tu ceea ce doresti) poate fi foarte usor combatute printr-o alianta pnl-pdl usor realizabila in cazul in care acest partid iese de sub influenta traian basescu!
  dar toate acestea reprezinta doar o parere personala

  • Adrian Stanciu says:

   @eugen Mi-e teamă că orice eroare de judecată îmi aparține integral și nu poate fi pusă pe seama depărtării de țară. Am plecat de 3 luni, în timpul ăsta mi-am petrecut 5 săptămâni în București și m-am uitat la televizor mai mult decât restul vieții mele la un loc. În altă ordine de idei, poziția prin care oricine are altă părere decât tine e musai deranjat, într-un fel sau altul, nu prea e o bază bună de discuție.

   Acestea fiind zise, eu nu știu să-i fi identificat lui Băsescu vreo calitate, pe care să o poți eventual interpreta drept defect. Și pot să-i dau lui Geoană calitățile pe care le spui, sau multe dintre ele. Pur și simplu cred că e un om slab și aservit. Nu ți se pare aiurea că trâmbițează o platformă socialistă, lamentează contrastele create între săraci și bogați, se bate pe burtă cu gospodinele, și e susținut de Vântu, Voiculescu, Patriciu, Becali și mai oricine ar putea fi pe lista oligarhilor din România?

   Acum, argumentele tale sunt bune, și de asta va fi un scrutin strâns…

 30. horatiu says:

  Ce-au facut cei trei escroci cu ajutorul „antenelor” lor m-a facut sa-l votez pe hahait in primul tur. Am avut o mica ezitare in cabina, totusi sunt un om de dreapta (mi-am spus in gand), dar am trecut peste.
  In pauza dintre cele doua tururi am devenit fan infocat al hahaitului. Multumesc celor de la Antena 3 si a celorlalti ca ei!
  Niciunul dintre candidati nu ma reprezinta, dar imi doresc foarte mult sa castige marinarul doar ca sa fiu prezent duminca la 21.00 in fata tv-ului ca sa le vad fetele „deontologilor” si sa le aud comentariile de dupa. E foarte posibil sa n-am parte de satisfactia dorita. Dar voi fi multumit ca cineva a reusit sa ma faca sa merg la vot.
  Oare cat popor au reusit sa manipuleze?

  Adrian, multumesc pentru post. Caut de doua zile o opinie apropiata de a mea. Greu!

 31. Ei bine, am trait-o si pe asta: Geoana pe post de raspindac la blogul lui Adrian Stanciu, un tinar plecat din tara. Eram la Starbucks la mol si beam o cafea cind am dat peste articolul Lianei si am inceput sa rid singur, zgomotos ca un oligofren, de se uita lumea lung la mine. Moncher, mi se pare de un comic absolut nebun. Pe de alta parte ma uit la bobi sau talibanii pedelisti de care nu ducem lipsa (oho, ce specimene…) si simt nevoia sa le spun ca onestitatea intelectuala e una din cele mai rare calitati ale romanilor zilelor noastre. Asadar ar trebui apreciata, nu insultata cind dam peste ea. Pentru ca daca multi sint capabili sa nu minta pe altii, din ce in ce mai putini sint in stare sa nu se minta singuri. Iar tu ai centura neagra aici, chapeau. A part ça, sanatosi sa fim.

 32. raikks says:

  @Adrian Stanciu: „eu nu știu să-i fi identificat lui Băsescu vreo calitate” — la conjunctiv „fi” e cu 2 „i”. Si crede-ma, n-are nici una. Celalat are, dar n-are nici un rost sa le enumar, ca nu te vad capabil sa faci diferenta intre un prostanac si-un boschetar.

  • Adrian Stanciu says:

   @raikks Ești haios când mă înveți limba română. Crede-mă, nu e cazul. Deși nu te înșeli când spui că „a fi” se scrie la conjunctiv cu doi „i”, exprimarea mea nu e la conjunctiv :D. Mai studiază… În rest, dacă vrei să scrii pe blogul ăsta, fii civilizat. Ești avertizat.

 33. eugen says:

  postul meu a reprezentat parerea mea personala si in nici un caz un atac la adresa ta sau a logicii tale!eu am incercat sa arat ca mircea geoana nu poate fi in mod direct etichetat cu apelativele de prostanac,aservit ,etc pentru ca este posibil sa nu-l cunoastem inca pe mircea geoana,pentru ca imaginea actuala a lui mircea geoana(care este construita de mass media si nu de o cunoastere directa)poate fi puternic distorsionata de echilibrismul politic pe care il face pt a pastra conducerea unui partid fara a avea rezultate personale in plan politic care sa-i aduca direct respectul grupurilor de interese din partid!
  cit despre faptul ca se bate pe burta cu gospodinele si in schimb este sustinut de moguli…ce pot sa-ti spun ,desi la prima vedere pare oripilant ,la o aprofundare a fenomenului vedem ca este un lucru absolut normal in toate democratiile si ca doar in comunism ai platforma socialista ,te bati pe burta cu gospodinele si-i bagi la puscarie pe moguli!faptul ca,crin antonescu si johannis(nu ca i-as considera sfinti ,doamne fereste )au ajuns la un acord de cooperare foarte rapid cu geoana ,pe mine personal ,ma face sa am o speranta !in plus ce ti se pare mai dezgustator sa ai trei moguli ,care au profitat de anumite relatii bune cu statul roman(presupunem)dar care au si certe aptitudini de buni manageri (drept dovada chiar si in ultimul an cind pdl a fost la putere au prosperat chiar daca economia era cuprinsa de criza)sau ceea ce a facut pdl in ultima luna si jumatate cind chiar si cea mai mica functie publica a fost atribuita(in fapt au fost schimbati cei ce ocupau functia) doar pe baza apartenentei la partid,si vorbim aici de functii relativ slab platite cum ar fi cea de director adjunct de scoala sau inspector scolar de specialitate ,cazuri care le cunosc eu ,fara a avea nimic a face cu competenta,ba dimpotriva, in timp ce tu ca partid te bati cu caramida in piept ca doresti performanta in invatamint si cu o luna inainte acuzai psd ca doreste sa politizeze invatamintul?spune-mi si mie ce ti se pare mai dezgustator,sau in cazul in care traian si pdl reusesc sa detina puterea absoluta ,unde vom ajunge ,pt ca sint convins ca mogulilor nu prea vor avea ce sa le faca…ca atare ce sa fac sa nu-l votez pe geoana?

 34. Dana M says:

  Buna Adrian
  sunt perfect de acord cu tine, nu pot sa-i inteleg pe cei care voteaza cu Geoana. Ii inteleg pe aia din Moldova (intr-un fel), dar pe astia ai „nostri” chiar nu.

  Scrie-ne despre emigrare. Serios. Cum e viata acolo, cum te descurci (nu ma refer la bani, ma refer la viata in ansamblul ei). Ce sanse are un om normal, cu ceva banuti in buzunar (deci na, nu capsunar) sa traiasca frumos pe acolo?

  Pune si poze din zona in care traiesti… sa vedem si noi cum e in lumea civilizata.

  • Adrian Stanciu says:

   @Dana M O să scriu și despre emigrare, promit. Până una-alta… e frumos. Azi m-am întors dintr-o călătorie la Varșovia, unde am stat 5 zile, și a fost pentru prima oară când, venind înspre Bordeaux, am avut sentimentul că mă întorc acasă. Dacă vrei niște poze, poți să te uiți pe aici

 35. Adrian Stanciu says:

  @ eugen. Dragă Eugen, eu îți semnalam doar o mentalitate, o abordare, pe care neîndoios ai arătat-o. Recitește fraza asta „rationamentul tau este perfect din punctul de vedere al unui om care nu prea mai are nimic in comun cu realitatea societatii romanesti!” Eu nu iau nimic personal, dar nu pot sta de vorbă decât cu persoane care vor să stea de vorbă, care sunt dispuse să asculte și să înțeleagă părerea altora. Evident, nu e nevoie să o și adopte. Altminteri, îți apreciez argumentele.
  Eu, unul, nu pot să votez cu Geoană, chiar dacă îți apreciez argumentele, pentru că pe mine nu mă convinge deloc. Mi se pare de la mare distanță cel mai ne-autentic politician din România. Faptul că supraviețuiește în bazinul cu rechini de la PSD poate foarte bine fi pentru că e al tuturor și al nimănui în același timp. La fel și felul în care l-a înlăturat (oare??) pe Iliescu. L-au înlăturat alții, folosindu-se de Geoană, și tot alții l-au adus înapoi pe banca de aplaudaci de aseară.
  Și încă ceva: sigur că, deși e clar că nu mai există ideologii în politica românească, eu nu voi vota niciodată o doctrină socialistă, pentru că nu cred în ea. Și așa politica românească e stângist-populistă, cu consecințele pe care le vedem acum, nu-mi trebuie un președinte socialist cu promisini electorale proaspete și nerealizabile.
  Chestia cu politizarea adminisrației e o plagă de care nu știu când scăpăm. Sigur că Boc a făcut ce spui, dar cum îți explici că toți ăia erau liberali sau psd-iști? Pur și simplu așa face fiecare partid ajuns la putere și nu se mai termină odată. Ar trebui dată o lege care să interzică funcționarilor publici apartenența politică.
  Altminteri, și eu apreciez pe unii dintre mogulii ăia pe care-i tot demonizează Băsescu, mai ales pe Patriciu care cred că a făcut chiar lucruri remarcabile. Dar, deși mă deranjează la cei mai mulți felul în care și-au făcut averile, mă deranjează infinit mai mult felul în care și le folosesc pentru a manipula procesul democratic, și așa fragil.

 36. Adrian Stanciu says:

  @Andrei. Păi, pentru mine, mai rău poate fi un președinte socialist populist, fiu de general de Securitate, manevrat din spate de camarila cea mai coruptă pe care o putea aduna țara asta. Nu’ș cum dracu’, dar parcă a tunat și i-a adunat, frate!

 37. Dana M says:

  Am auzit foarte multi oameni (oameni normali adica ;)) care se gandesc sa faca pasul asta intr-un fel sau altul. Nu suntem milionari, dar nici muritori de foame.

  Te invidiez ca ai facut-o, ca ai avut curajul si determinarea, de aceea ma intereseaza ce faceti pe acolo (munciti ? sau in timpul liber…) si cum e lumea de zi cu zi, dincolo de Romania.

 38. Dan says:

  Draga Eugen,
  sunt de vreo 12-13 ani membru simplu de partid. Am fost in ApR convins de un prieten mai in virsta decit mine.
  ApRul a fuzionat cu PNLul si am fost singurul din organizatie care a mers la PNL.
  Ceilalti au ajuns la PSD primari, sefi pe deconcentrate sau sefi pe la actualul PC.
  Conduc o afacere construita in 10 ani cu mult efort si fara nici un fel de rabat la etica.
  Sunt un om liber si inca membru PNL. De fapt am fost si sunt opozitie in PNL.
  M-am inscris in partid pentru ca este o modalitate de a face voluntariat.
  De fapt politica, la fel ca orice munca dintr-un ONG, daca nu o faci cu carte de munca, este voluntariat.
  M-a inzestrat Dumnezeu si ai mei stramosi cu o anumita inteligenta nativa si am incercat sa adaug si ceva educatie si cultura.
  Iti spun toate astea pentru ca ati face o idee legata de persoana care isi exprima o opinie.
  Sunt un liberal de dreapta si cred ca Romania prin maduva ei este o tara cu oameni care nativ sunt de dreapta.
  Sigur ca ne-au cam taiat din acesta maduva nenorocitii de comunisti.
  Fiind in politica asta de atitia ani am ajuns ca dupa multe sute de ore de implicare a mea in viata cetatii sa stiu cam ce se intimpla din interior.
  De exemplu la noi in oras a fost invitat Geoana sa isi imparta cartea gratuit si sa faca un fel de lansare.
  Stii cum a fost lansarea ? Fix ca pe vremea lui Ceausescu : pune intrebari doar x , y zi z.
  La aceasta intilnire normal ca au participat atit oameni de la PSD, dar si colegi de ai mei de la PNL. Normal ca unii sunt in PSD de pe vremea cind se numea FSN.
  Nu au plecat si sunt putini de o virsta cu mine. Normal ca ne stim si discutam ca niste oameni normali cind ne intilnim si mai ales ca niste oameni care au reusit sa construiasca pe munca lor lucruri deosebite.
  Stii ce imi spuneau colegii de partid a lui Geoana dupa aceasta lansare de carte, unde normal ca a mai debitat niste enormitati ? Ca este cam prost seful lor.
  Ieri ma intilnesc cu un lider de la municipiu tot de la PSD. La fel acelasi lucru imi spune.
  Daca ai lui colegi de partid spun acest lucru, iar ei sunt oameni care au avut contact cu el mai mult decit mine via TV si aceasta lansare de carte, atunci nu cred ca are rost sa povestim.
  Cred ca stii ca prostia nu doare si greu iti dai seama ca suferi de aceasta „boala”.
  Sigur ca acest motiv pentru oameni neimplicati in viata de zi cu zi a unui partid, nu prea conteaza.
  Sunt un om care traieste zi de zi dupa niste principii de dreapta si oricit mi-ar cere seful meu de partid ( care este mai inteligent decit Geoana, dar la fel de gol ca Geoana din punctul meu de vedere) sa votez cu el, imi este imposibil.
  Nu se ridica la nivelul pretentiilor mele de liberal de dreapta :).
  Apropo, legat de scoala si directorii de scoala. Unul dintre amicii mei cu care am pus in practica niste proiecte pe zona culturala, a fost pus de guvernul PD-PSD director de liceu.
  Nu a fost schimbat dupa ce a iesit de la guvernare PSD. Omul este super tare profesional .
  Stii cine vrea sa il schimbe cu nulitati din acel liceu ?
  PSDul. Omul este socat. Stii ce i-au spus cei de la PSD : noi te-am facut om, asa ca trebuie sa pleci de pe post daca noi iti cerem .
  Jenant si omul este terminat. Daca tu crezi ca cei din PSD sunt mai competenti decit cei din PDL si PNL te inseli amarnic.
  In toate aceste partide nu exista nici o selectie bazata pe competente. BANII VORBESC. Unii te ridica. altii te lovesc.
  Si atunci intre ce ramine sa alegi in cazul meu ?
  Alegi simbolurile.
  Aceste simboluri in ultimii ani au fost create vrei nu vrei de Basescu.
  NU doresc ideologii, pentru ca sunt doar doua din punctul meu de vedere : fascista si comunista.
  M-as bucura daca vor aparea liderii de partide care vor reforma cu adevarat aceste partide si inclusiv PNLul care numai de dreapta, liberal si democrat nu este, iar acesti lideri vor incepe de discute despre doctrine si curente doctrinare in cadrul doctrinei principale a unui partid.
  Boc, Geoana si Antonescu sunt departe de a fi acesti lideri, iar cum acum am de ales intre 2 oameni, prefer sa il votez pe cel mai destept si care a facut mai multe in mandatele avute.
  Intre nimicul facut de Geoana si ceea ce a facut Basescu in mandatul lui este de departe de votat Basescu.
  Daca tu ai ceva realizari marete din cariera diplomatica, sefia de la senat si sefia PSD a lui Geoana sunt dispus sa mi le insusesc si pina miine poate imi schimb decizia :).
  Dar sa fie toate si explicate detaliat :).

 39. Particularul says:

  Ramin la parerea ca trebuie votat Basescu.
  Tocmai pentru ca scandalul sa continue si sa ii erodeze, sa se scufunde unii pe altii, facind loc unui nou curent, nu stiu care va fi, dar vom vedea. Am vazut ce succes a avut Antonescu in turul intii. Lasind la o parte ca e un fals, ideea ramine. Putea sa isi faca un inceput nemaipomenit pentru viitor, dar… Scriam aici un comentariu inainte de turul inti in care sustineam votul pentru Basescu, considerind ca nu e momentul pentru Antonescu. E prea devreme si nu putem sari brusc la altceva. Va trebui sa avem rabdare ca generatia asta sa se scufunde singura si sa-i ajutam cit putem sa faca asta. De ce Basescu si nu Geoana, daca tot sint acelasi lucru? Pentru ca Basescu e problema lor de fapt, Basescu ii deranejaza cel mai tare, iar forta manipulatoare pe care au aratat-o ceilalti in ultimele luni, culminind cu linsajul mediatic din campania electorala inseamna ca daca ar iesi la putere, toata forta asta se va indrepta catre noi. Basescu mai are un mandat. Dar Geoana abia incepe! Si nu e numai asta… Exemplul Basescu a fost o lectie pe care nu o vor uita si pe viitor vor deveni mult mai atenti la pericole potentiale. Le vor stirpi din fasa! Si asta nu se poate face decit cu acelasi aparat manipulator, care insa va fi perfectionat la maximum in anii care vor veni…
  O victorie a lui Basescu le-ar da probabil lovitura fatala. Chiar daca va mai dura mult pina vor disparea, musuroiul va fi fost lovit. Deja a fost, de fapt, multa lume a inteles, dar o victorie a lui Geoana ii va replia periculos. Criza trebuie sa mai dureze, iar noi trebuie sa invatzam din ea. E un moment astral. Ori incepem sa ne revenim, ori continuam ireversibil sa murim… E nevoie de scandal, de lupte interne, ca sa intelegem cu cine avem de-a face. Meritul lui Basescu e ca a scos o mare parte din mizeria la suprafatza. La intrebarile insistente ale lui Geoana despre ce a facut Basescu in ultimii cinci ani, raspunsul e unul singur: V-am dezbracat pe toti! (Ma rog, Geoana s-a dezbracat singur… ) S-a murdarit si el, de acord. Pai atunci sa il sprijinim sa o faca pina la capat! La un moment dat, vom vedea si alternativa. Cu cit mai repede scapam de ei cu atit mai repede se formeaza un nou curent. Oricare va fi acela…

  Toate cele bune si un vot placut!

 40. eugen says:

  draga dan
  repet pentru a ma face bine inteles :eu nu votez geoana ca pe un model , eu votez o optiune care-mi lasa un pic de speranta!si asta pentru ca geoana reprezinta tentativa de reformare a acestui partid si a reusit sa realizeze o alianta cu tentativa de reformare a unui alt partid f important si anume pnl!faptul ca este vorba de o alianta imi lasa speranta ,ca in cazul unor derapaje sa existe o alternanta si anume o alianta a unuia din partide cu pdl!in cazul in care pdl va controla totul ce alternanta ai ?in cazul in care geoana va fi invins ,ce se va intimpla cu aceste partide,ce se va intimpla cu tentativa de primenire a acestor partide ?va veni nastase din nou la conducerea psd,sau poate mitrea,vanghelie?la pnl tariceanu? eu nu spun ca geoana este in modul absolut inteligent si un caracter puternic si de sine statator,eu spun ca geoana ar putea fi un caracter puternic daca reuseste aceasta victorie si reuseste sa scape de necesitatea de a face pe placul tuturor pt a se mentine in fruntea partidului!iar istoria (si nu numai a noastra ci a marilor democratii )este plina de oameni aparent slabi initial si marionete ale altora care s-au dovedit buni conducatori!eu tocmai asta spun ca nu poti sa spui ca il cunosti pe geoana si ca este prostanac pt ca un prieten al tau ti-a spus asta sau pt ca ion iliescu a spus asta!ar fi la fel ca si cum eu as avea o parere despre tine doar in baza faptului ca tu mi-ai da o replica!insasi faptul ca mircea geoana a aparut ca un compromis intre factiunile psd ne arata ca toti cred cal dirijeaza dar este posibil sa nu-l dirijeze nimeni iar a-l gratula gratuit cu epitetul de prostanac fara a-i cunoaste adevaratele calitati mi se pare gresit!
  faptul ca pdl rafineaza metodele de numire politica folosite de psd si le duce la nivel de esaloane secunde ,nu pot sa ma convinga de modelul clamat de acest partid!nu poti sa vi sa acuzi un ministru psd ca incearca sa politizeze invatamintul pentru ca blocheaza numirile prin procura pina la momentul in care se vor organiza concursuri de numire pentru ca mai apoi tot tu sa faci doar numiri in functie de culoare politica !daca aveau de gind sa modernizeze invatamintul ar fi organizat instantaneu concursuri ,dar nu asta se intimpla doar in discursurile presedintelui despre modernizarea invatamintului si depolitizarea acestuia
  in alta ordine de idei ,basescu a creeat simboluri?care sint astea?modelul smecherului care-l intilnesti pe strada?lasind la o parte ideile noastre neconcordante ,poti sa-mi spui ca societatea romaneasca s-a cizelat in ultimii 5 ani fata de cea pe care a lasat-o nastase?poti sa-mi spui ca simbolurile basesciene au civilizat citusi de putin societatea romaneasca in ultimii 5 ani?poti sa aclami ideea ca datorita modelului tariceanu ,cumva,societatea romineasca este mult mai nesimtita si mai grobiana decit acum 5 ani?sau cumva datorita modelului basescu ,modelului becali bun prieten la un moment dat al lui traienel ,si a altor asemenea lor ,cu un tupeu invers proportional cu nivelul de cultura ,societatea a ajuns la nesimtirea pe care o gasesti astazi la nivelul strazii?
  modele,poti sa-mi compari tu nivelul de educatie al unui tinar absolvent de liceu sau facultate de pe vremea impuscatului cu ceea ce iese astazi de pe portile scolilor romanesti?crezi ca doar datorita nesimtirii cadrelor didactice din ziua de azi acest nivel este scazut sau datorita modelului care-l ofera oameni ca traian basescu si/sau becali de indivizi ajunsi departe doar datorita tupeului si nesimtirii?daca intr-adevar cunosti un director de liceu cere-i respectivului sa-ti dea o opinie competenta a nivelului elevilor anul acesta intrati pe bancile liceului fata de ceea ce se intimpla cu 5 ani in urma si vei ramine uimit!
  in anul de gratie 1990 m-am inscris in pnl,eram student,nu aveam idee ce inseamna liberalismul dar nu mi-a placut ion iliescu!in afara de inscriera propriuzisa nu am mai calcat niciodata in sediul unui partid !am votat tot timpul impotriva psd,singura exceptie cind am fost fortat sa votez ion iliescu in confruntarea cu vadim!am votat traian basescu cu tot sufletul in 2004 crezind cu tarie in reformele promise de alianta da!scandalul continuu care a urmat dupa ma face sa votez cu tot sufletul ,indiferent pe cine,impotriva acestuia in 2009!probabil ca sinteti familisti ,va inchipuiti o familie care sa progreseze daca tot timpul exista scandal?ceea ce a facut basescu in acesti ani este mult mai potrivit in cazul unora care fac politica la birt sau in cazul microbistilor!politica,mai ales in cazul unui presedinte trebuie sa contina elemente de tact nu de caracter de birtas!
  parerea mea

 41. eugen says:

  apropo,sa nu cumva sa credeti ca sint profesor!din intimplare am multe informatii din domeniu!in fapt timp de 12 ani (desi detin o cu totul si cu totul alta specializare)am fost angajat ca personal navigant pe domeniul tehnic!adica pe intelesul tuturor „marinar” !in cei 12 ani am lucrat cu citeva zeci de comandanti !nu am intilnit unul sa fie ceea ce romaneste se numeste „intreg la cap”si stiti de ce?pentru un comandant numit pe o nava nu are la modul absolut un ascendent asupra membrilor echipajului !daca lucrezi oriunde „la mal”fie ca esti maturator sau angajat intr-o multinationala ,trebuie sa-ti suporti seful doar pina in momentul in care se termina programul si ca atare poti sa-i accepti sefia!in cazul in care lucrezi „pe mare”comandantul este seful tau o perioada f lunga de timp fara sa beneficiezi de relaxarea sfirsitului de program si de intoarcerea in mediul familial!iar chestia asta face ca acceptarea sefiei comandantului sa se estompeze,poate nu in prima luna,poate nici in a doua luna dar la un moment dat incepi sa te revolti si sa nu mai accepti!asa ca ,comandantii sint nevoiti sa compenseze asta+”dorul de famile si casa”+lipsa femeilor, iar aceasta compensare vine prin autoritate ,de foarte multe ori dusa la extrem!cu alte cuvinte incearca sa te joace de la bun inceput „in picioare”psihic,sa te domine !,asta a incercat traian basescu sa faca in romania ultimilor 5 ani si parerea mea va persevera pe aceasta idee!pentru ca doar asta stie sa faca si pentru ca asa a avut succes ca si comandant!cei ce nu ma credeti ,aduceti-va aminte de armata fie ca ati fost TR sau soldati normali

 42. Dan says:

  Draga Eugen,
  iti recomand o opinie a domnului Nicolae Manolescu
  http://adevarul.ro/nicolae_manolescu_-_comentarii/Jurnalismul_politic_intre_Eminescu_si_Arghezi_7_165653435.html

  Am scris si intr-un comentariu anterior ca va ramine Basescu in istoria postdecembrista ca primul presedinte care condamna comunismul ca regim criminal in parlament.
  Pentru mine este un lucru foarte important.
  Am mai spus ca Basescu a facut un lucru foarte important pentru mine ca liberal de dreapta: s-a tinut de protocolul aliantei DA si l-a pus pe Tariceanu prim ministru. Daca era naspha rau, nu il punea deloc si declansa criza din prima zi.

  Revenind la Geoana, crede-ma ca reusesc sa citesc un om si din pacate sau din fericire nu prea m-am inselat la viata mea. Cei despre care iti vorbesc din PSD nu sunt oameni fara contacte si care sa nu judece.
  Ca membru PNL nu pot sa spun despre Antonescu ca nu este inteligent, dar pot sa spun ca este departe de a fi facut ceva pentru PNL ca reforma interna si este departe de a fi facut ceva important ca parlamentar dupa multi ani de prezenta acolo.

  Problema grava este ca nici Geoana, nici Antonescu , nici Tariceanu , nici Nastase si nici Boc sau alt lider PDL actual nu doresc sa reformeze clasa politica cu adevarat.
  Stii de ce ? Pentru ca nu sunt lideri adevarati si nu stiu cum sa o faca.
  In toate partidele este la fel. O gasca mica care isi trage partea leului.
  Nici un criteriu de evaluare.
  Iti spun o poveste adevarata legata de alegerea oamenilor din primul guvern tariceanu.
  Sub sefia lui Stolojan la PNL si cu un om foarte bun pe IT la PNL in persoana lui Nicolai „Cuki” Gamulea ( acum emigrat si el UK dupa ce s-a lamurit cu liberalismul si Romania mereu surprinzatoare ) s-a reusit sa se creeze o platforma de comunicare online prin care s-a permis membrilor si simpatizantilor PNL care aveau acces la internet sa colaboreze pe comisii si sa se intilneasca si fata in fata pentru a crea ceea ce urma sa devina programul de guvernare.
  Au fost multi oameni din tara implicati. Unii dintre ei foarte buni profesionisti, care au pus umarul la programul PNL, care a stat la baza programului ADA.
  Parte din acesti oameni asteptau sa fie invitati sa faca parte din viitorul guvern, in masura in care urma sa cistige.
  S-au cistigat alegerile si Tariceanu , Olteanu, MOtreanu si alti „mari liberali” au stabilit sa faca un turneu prin tara astfel incit sa stringa dosarele celor care ur,au sa devina prefecti, ministrii, etc.
  Ce crezi ca au primit cei care au muncit la acest program de guvernare ?
  Da, asa este au primit o ….
  adica a fost totul de forma. Din pacate am avut si atunci dreptate pentru ca le-am spus ca este imposibil sa primeasca ceva deoarece acesti asa zisi lideri nu merg decit pe sistemul de gasca.
  Sigur ca intentia lui Stolojan de a incerca sa lucreze online cu specialisti membrii sau simpatizanti PNL a fost ok, doar ca Tariceanu and CO. au dus-o la capat si asa au ajuns de exemplu ministrii la educatie si justitie niste oameni care aveau singurul merit ca sunt in gasca unuia ca fenechiu, un om de slaba calitate.
  Dupa aceea incet , dar sigur tot sistemul de lucru online a fost demolat incet, dar sigur.
  Din pacate trebuie sa iti spun ca singura alegere este nea basescu si asta nu din cauza lui basescu, ci din cauza liderilor partidelor, care nu au fost in stare ca din 1990 de cind au intrat in contact cu Basescu si stiau din ce aluat este facut. Cind stii ca omul a fost pe nava, atunci te interesezi ce inseamna sa fii comandant de nava si ce riscuri ai atunci cind interactionezi cu un astfel de om.
  Dar ei din 1990 incoace ( sa nu uitam ca tariceanu si patriciu erau in PNL din 1990 ianuarie) au reusit sa se faca ca fac liberalism.
  Sa vii acum sa il acuzi pe basescu , dupa ce omul a facut ca PNl sa aiba prim ministru, dupa ce omul ti-a oferit de fiecare data prima sansa de a alege sa faci guvernul cu PDL, este o dovada de lipsa de politete si de lipsa de inteligenta.
  Cind stii cu cine ai de a face atunci negociezi la singe si te pregatesti sa iti cresti lideri care sa poata sa il invinga fara drept de apel.
  Din pacate unul ca Patriciu nu poate asa ceva, iar partidul acesta a fost la picioarele lui de multi ani direct si indirect.

  in fine, as dori argumente serioase legate de realizarile unui om care are deja 50 de ani.
  Atit ale lui Geoana , cit si ale lui Antonescu.
  Sub „dictatura” lui Basescu la mine in oras au aparut televiziuni private, prietenii mei procurori au spus ca si-au facut meseria fara nici un fel de probleme, iar fata de perioada lui Nastase cind nu puteau sa mai doarma noaptea ca trebuiau sa faca dosare, acum isi vad de meseria lor. Procurorii imi sunt prieteni din copilarie.
  Am avut la guvernare si PSD si PDL si PNL.
  Pot sa iti spun ca cei mai slabi ministrii i-a avut PNLul.
  Si asta pentru ca : nu erau inteligenti si nu erau pregatiti profesional.
  Nu mai am nevoie de unul ca Geoana la fel de inteligent si fara nici o realizare mareata de cind a intrat in politica.

 43. treebeard says:

  @eugen: „nu poti sa spui ca il cunosti pe geoana”.. really? ce trebuie sa facem ca sa il cunoastem? sa iesim la bere cu el? sa il invitam seara la masa? nu l-am vazut in confruntarea de joi seara? nu l-am vazut 5-10 ani pe scena politica? nu l-am vazut cum l-a ajutat pe Nastase sa-si blocheze dosarele in parlament?

  „este posibil sa nu-l dirijeze nimeni” 🙂 e posibil sa se fi dus la Vantu sa ii explice de ce crede despre bunul lui prieten ca e malefic si turbulent. Si probabil i-a dat si niste sfaturi cum sa faca sa se schimbe.

  „a-l gratula gratuit cu epitetul de prostanac fara a-i cunoaste adevaratele calitati mi se pare gresit!” 🙂 este posibil sa nu fie prostanac si sa-si fi dat cu tesla in ***** in confruntarea de joi din pura placere.
  Dar te rog, nu te sfii sa ne enumeri calitatile lui. O fi un suflet nobil, o sti sa cante la pian.. Si eu hraneam pasarele pe pervaz cand eram mic, sa stii.

  • Fane says:

   efectiv nu stiu ce sa aleg, nu stiu(ce/cum)sa gandesc desrpe acesti oameni care se zbat sa iasa in fata, sa se prezinte intr-o lumina buna si sa spuna minciuni desrpe o remediere in conducerea tarii.nu stiu de ce nu exista coeziune.asa ca o sa ma duc sa anulez votul.. si o sa ma intorc in lumea viselor: as vrea ca poporul roman sa fie mai putin pasiv la ceea se intampla in conducerea tarii,sa nu mai aud traim in Romania,si nimic nu o sa se schimbe ,vocea poporului sa aiba putere,si sa se auda la ei acolo as vrea ca cei care pot influenta masele, cei care iau decizii in numele nostru, sa lucreze ca pentru familia si aproapele lor,in interesul bunastarii comune.cu totii vrem acest lucru, dar suntem inpotmoliti in certuri si aliante,ne punem piedici si capcane.cum sa le/ne dizolvam acest interes plin de egoism?

 44. eugen says:

  draga dan,
  argumentatia ta se bazeaza atit pe „spusele” unor prieteni sau cunostinte ale tale,”spuse „care ti-au creionat un rationament bazat pe increderea in inteligenta si capacitatile respectivelor persoane cit si pe propaganda folosita de basescu si pdl in timpul campaniei,iar asta nu mi se pare in regula!spui ca basescu va ramine in istorie ca fiind cel ce a condamnat comunismul,daca nu ma insel este singurul sef de stat care a facut asta.intrebare:tie nu ti se pare un pic deplasat faptul ca basescu,un fost comunist de incredere al partidului(si aduc ca si argument faptul ca a avansat pe linie profesionala extrem de rapid +postul de la anvers asta in conditiile in care tot personalul navigant avea nevoie de un aviz de la securitate pentru a se imbarca iar securistul ce era responsabil cu persoana ta avea si el la rindul lui nevoie mare de informatii despre ceea ce se intimpla pe nava ,ca sarcina de servici de aici o foarte posibila simbioza)iar de exemplu lech walesa sau vaclv havel dizidenti si adevarati oponenti ai comunismului nu au facut-o ?tu chiar crezi ca aceasta condamnare a comunismului facuta de basescu este chiar atit de importanta incit celebrii dizidenti ,aflati la conducerea unor state mult mai anticomuniste si anti-ruse decit romania ,nu au realizat ca este nevoie sa o faca?ce nu realizeaza multi este faptul ca ideile comuniste ,ca si cele de extrema dreapta nu vor disparea niciodata ,de-a lungul istoriei ele se vor rafina si vor reaparea continuu sub diferite forme,asa ca o condamnare a comunismului este o chestiune absolut inutila!cu comunismul nu lupti condamnindu-l ,asta sigur!

 45. eugen says:

  draga dan
  ca pnl ,psd,nu se vor reforma total sub conducerea lui geoana si crin,este un lucru cert!dar este un inceput de reforma,iar in cazul in care ei vor pierde astazi este posibila intoarcerea acestor partide la liderii trecuti ,iar asta ar fi o contrareforma!in plus o victorie astazi a lui traian basescu va bloca orice reforma in pdl ,un partid incolonat total sub umbra „maretului”.ca atare eu sint de acord cu tine ca nu geoana este cel mai bun om pentru functia de presedinte a romaniei,dar alternativa este mult mai paguboasa din punctul de vedere al reformarii principalelor partide politice!in plus,daca in cazul lui geoana perceptia asupra calitatilor de lider poate fi foarte alterata ,asa cum am mai spus-o datorita faptului ca este un lider care nu are o influenta puternica in partid datorita lipei de victorii personale in chestiuni electorale ,in cazul lui basescu stim la ce sa ne asteptam!iar parerea mea este ca politica nu poate fi facuta doar prin scandal cu cei ce nu fac parte din grupul tau.

 46. eugen says:

  cit despre faptul ca basescu putea sa nu-l numeasca pe tariceanu…scuza-ma dar astea sint copilarii ar trebui sa cunosti asta daca esti cu adevarat sustinator pnl!sa nu uitam ca in 2004 pnl avea mult mai multe mandate de parlamentar decit pdl,ca alianta DA +udmr nu aveau numarul necesar de mandate pentru a numi premierul si ca basescu efectiv s-a milogit pe linga „mogulul ” voiculescu pentru ca pc sa vina alaturi de aceasta alianta pt a putea trece premierul tariceanu.ca atare care crezi tu ca ar fi fost sansele unui guvern DA daca tariceanu nu ar fi fost numit?
  despre faptul ca nu intotdeauna cei mai buni ajung in functii de conducere si ca nu intotdeauna munca este rasplatita pot sa-ti spun ca nu noi am inventat apa calda si mersul pe jos si ca acest lucru se intimpla peste tot in lume!in plus chestiile prezentate de tine sint foarte subiective,in principiu fiecare este tentat sa-si supraevalueze capacitatile si munca in comparatie cu alte persoane
  nu pot sa fac comparatie a calitatilor ministrilor pnl cu cei pdl ,pt ca munca celor din urma s-a limitat la a imprumuta bani si a platii salariile si pensiile!si ,a da,impozitul forfetar si declaratiile de presa a celui mai teapan prim ministru vazut vreodata ,emil boc!cinstit acum, asta crede ca daca isi indreapta spatele si umerii da dovada de prestanta si dominare a situatie,in realitate pare impaiat!
  recunosc ca si eu fac parte dintre cei nepoliticosi si lipsiti de inteligenta care refuza sa faca aliante cu cei care au dovedit ca nu sint capabili sa respecte o astfel de alianta facuta anterior!pe lumea asta sint trei feluri de oameni,cei ce invata din greselile altora,cei ce invata din propriile greseli si cei ce nu invata niciodata!
  patriciu,parerea mea ,este un om extrem de inteligent si de un liberalism fanatic!acuzele pe care i le-a adus basescu de-a lungul timpului ,in mare parte s-au dovedit niste prostii odata cu vinzarea rompetrol catre kazahi!patriciu este omul care a reusit sa repuna in functiune si faca sa functioneze 2 rafinarii care aproape sigur daca ar fi incaput pe mina altora ar fi fost de mult vindute ca si fier vechi,asa cum s-a intimplat cu multe alte intreprinderi din romania!daca exista un om capabil sa vorbeasca despre liberalism si politica de dreapta in romania ,atunci in mod cert patriciu este acesta sau unul dintre putinii si in nici un caz basescu
  apropo,inainte de a ajunge presedinte,ce realizare mareata a avut basescu ,in afara de faptul ca pd practic se prabusea in sondaje inainta de alianta cu pnl?poate ca a asfaltat o autostrada la pretul de constructie a acesteia si dupa 3 l;uni a fost nevoie de o reasfaltare pe anumite portiuni,poate ca a aruncat destul de multi bani pe niste panouri cu inscrisul”aici sint banii dumneavoastra” plasate chiar si acolo unde se plombau citeva gauri in asfalt,poate faptul ca nu prea a facut nimic ca primar in bucuresti,doar capital electoral ,ca si acum,pe cultivarea sentimentului ca nu este lasat sa faca nimic de consilierii psd care vezi doamne ii blocau toate planurile marete si in mod absolut corecte si astfel deveneau dusmanii bucurestenilor iar el partenerul acestora,poate ca i-a dat un cap in gura arabului aluia(poate ca-l merita dar astfel de gesturi merg foarte bine la birt si in nici un caz ca politician).?..poti sa ma completezi daca doresti!iti spun eu singura realizare a lui basescu,si ma refer la lucruri pozitive,este faptul ca a reusit sa darime tonetele si chioscurile de pe marginea strazilor in rest mai nimic!

 47. Dan says:

  Eugene
  patriciu este liberal cum sunt eu papa de la Roma
  tot ce facem si tot ce gindim are de a face cu subiectul . Asa ca suntem subiectivi
  😉

  pnl si psd si pdl sunt la de nereformate ca acum 12 ani.
  un partid aflat la putere nu prea se reformeaza.
  lucrurile marunte iti spun ce fel de om este cel din fata ta
  experienta de viata, inteligenta, educatia , interactiunea cu alti oameni
  te ajuta sa intelegi ce se intimpla in jurul tau.
  Doar nu crezi ca opinia mea despre unii sau altii s-a format asa
  peste noapte si in aceasta campanie
  ma jignesti cind spui ca cei de la pdl mi-au spalat creierul si m- au indobitocit
  convingindu-ma sa votez cu Basescu.
  Asteptam de la tine Marilee realizari ale lui Geoana de piña acum
  am votat cu Basescu pentru ca nu am avut cu cine sa votez
  Apropo , Lech Walesa cred ca a fost in Parlanent cind s-a condamnat
  comunismul si daca nu era de acord nu venea
  cunosti situatia din Polonia si ce au avut ei comparativ cu noi pe vremea
  comnismului?

 48. eugen says:

  nu vad de ce-mi atribui mie jigniri pe care nu le-am facut!
  nu inteleg sa port o discutie in contradictoriu atita timp cit argumentele tale sint chestiuni neverificabile general
  daca crezi cumva ca polonia a dus-o cu mult mai bine pe timpul comunistilor decit romania te inseli!ca sa-ti reamintesc:armata rosie a parasit polonia in 1989,legea martiala intre1981-1983,alimente rationalizate,bauturi alcolice rationalizate!in plus o dictatura ramine dictatura indiferent daca este mai blinda sau nu iar cea poloneza probabil ca a fost mai blinda doar pentru ca populatia a avut curajul sa se manifeste impotriva regimului pina a obtinut rezultate ,lucru care in romania nu s-a intimplat!cu toate astea comunismul in polonia a fost o dictatura care a semanat destul de bine cu ceea ce s-a intimplat in romania.
  mircea geoana are aceleasi realizari ” marete” pe care le avea si traian basescu inainte de a fi ales presedinte !realizarile lui traian basescu dupa ce a devenit presedinte sint destul de modeste si in concordanta cu cele cu care a convins votantul; roman sa-i dea votul in 2004(si eu sint unul dintre votanti ,dar nici macar o clipa nu m-am gindit sa compar realizarile lui traian cu cele ale lui nastase pt ca daca as fi facut asta si numai asta probabil as fi votat nastase) adica tind spre 0!dar daca pentru tine faptul ca traian basescu a condamnat comunismul este o mare realizare ,intr-o tara care face parte din nato si ue ,o tara care se vrea democrata,o tara care se vrea cu o economie libera,atunci eu pot sa accept acest lucru!

 49. simona says:

  Domnule Stanciu,cu mult respect fata de invatatura d-voastra de-a lungul anilor,eu astazi am votat PSD-PC si stii de ce?pentru ca vreau schimbare nu conteaza buna s-au rea ,nu mai vreau ca domnul Basescu sa guverneze inca 5 ani,pentru ca nu mai suport atata mizerie,mincina,coruptie.Daca l-am votat pe Geoana nu inseamna ca l-am votat pe Ceausescu si Iliescu l-am votat doar pentru ce este el,pentru felul lui de-a fi!
  Nu pot sa inteleg de ce dumneata si majoritatea romanilor sunteti asa de orbi,asa de absorbiti de maruntisuri.Am 21 de ani,dar sa stiti ca stiu sa gandesc si sa fac diferenta dintre bine si rau,dintre comentariul lui Dan si comentariul lui Eugen,stiu sa citesc un om dupa orice lucru marunt ar face asa ca nu mai spuneti d-voastra ce e bine si ce nu daca nu ai analizat situatia „NU JUDECA O CARTE DUPA COPERTA”

  • Adrian Stanciu says:

   @simona Dragă simona, dar când am spus eu ce e bine și ce nu? Eu nu spun decât ce cred eu. Tu poți, desigur, să crezi altceva. Ce ar mai fi lumea dacă ar trebui să gândim toți la fel? Tot ce spun e că nici unul dintre noi nu deținem adevărul, în general pentru că el nu există. Toți avem opinii și poziții. După cum mai spuneam pe undeva, singura valoare reală e dialogul. Deci, să-ți fie de bine că ai votat cu Geoană, nu te consider nici proastă nici naivă nici neinformată nici ruptă de realitate nici mai știu eu ce altă grozăvie. Ai judecat, ai cântărit, cu argumentele tale și din perspectiva ta și ai ales. Foarte tare. După cum nici noi, cei care nu am votat ca tine, nu suntem nici orbi și nici absorbiți de mărunțișuri. Doar vedem lucrurile diferit. E o zi tristă pentru democrație în particular și pentru spiritul umanității, în general, aceea în care nu mai putem avea opinii diferite fără să ne bălăcărim.

 50. elis says:

  Desi ziua este trista intr-adevar pentru democratie, in zilele acestea s-a intalplat ceva extraordinat pentru noi cei de aici.

  Valul de oameni care s-au mobilizat si au mers la vot, fiind constienti de importanta momentului, este semnul ca acest popor nu este nevertebrat, nu este „vegetal”, sunt niste oameni intregi si care vor judeca si de aici inainte… Este rusinos nu pentru ca s-a celebrat deja o victorie, ci este rusinos CUM s-a proclamat ea: printr-o sistematica blocare institutionala, prin manevre la nivelul justitiei care au decapitat ministerul de interne de un ministru interimar, printr-un blocaj parlamentar care a intrerut negocierile cu FMI, printr-o lovitura mediatica in forta care dureaza si acest moment, prin gesturi de frustare colectiva si individuala precum acelea pe care le vad chiar in aceasta clipa in care de sfideaza opiniile contrare, prin aceasta mobilizare si UNANIMITATE de opinia care ii rusineaza public (acum pe ecranele televizoarelor) pe cei care au avut alta optiune… Asta este probleme nu cine a iesit… Nici acum 19 ani, nu a iesit un presedinte votat de toata lumea : in 1990 Iliescu a avut 80 % . Cu toate acestea, asa era atunci momentul si nimeni nu a avut atunci sfruntarea sa ii ironizeze in toata media pentru opinia pe care a avut-o … Iar acum, se creeaza o sfidare a opiniei contrare. Ceea ce e grav este aceasta incrancenare de a proclama inca de la ora 19 victoria unui candidat … nelasand nici o marja de roare. Pana de electricitate de la sediul PDL da foarte rau dupa opnia mea …. Arata a orice numai a democratie nu… (nu recitesc, scuze pentru erori de frapa.)

 51. simona says:

  Domnule Stanciu, dar cand a fost o zi fericita in democaratie?va rog frumos sa ma informati si pe mine.Eu am spus ca l-am votat pe geoana pentru o schimbare in tara noastra,pentru noi.Va sfatuiesc sa priviti lucrurile nu ca un om politic(ca asa priviti d-voastra din comentariile pe care le-ati postat)ci ca un cetatean tanar cu o salarizare de 600 pe luna si facultate pe langa,ca un pensionar cu o pensie de 400 lei si medicamente pe deasupra,ca o mama care are 2 copii si tot nu ajung banii pentru necesitati.Spune-ti d-voastra nu va doriti o schimbare in cazul acesta?si sa nu mai spun de copiii de la tara care doresc sa invete intr-un liceu si nu au posibilitati.Ce parere aveti de situatia aceasta?

 52. Adrian Stanciu says:

  Dragă simona. După cum ziceam și în comentariul anterior, dacă vrei să ai schimburi de opinii cu cineva, trebuie să fii dispusă să schimbi opinii. Dacă ai numai certitudini, dialogul e lipsit de sens. Eu îți respect alegerea și ți-o și înțeleg. Și nu cred că alegerea mea e cea mai bună și, mai ales, nu cred că e cea mai bună pentru oricine. Oricum, acum deja nu mai contează, ce am avut de ales, am ales. Spun doar că, dacă schimbi opinii cu noi aici, și eu îmi doresc să o faci și în continuare, e nevoie să ai ce schimba… Certitudinile nu pot fi împărtășite.

 53. Hamsia says:

  @raikks: Adrian a scris corect, la conjunctiv verbul „a fi” nu are doi „i”. Poate crezi si ca infinitivul se scrie cu doi „i”, dupa modelul „a prostii”, „a cersii” – sau cu trei „i”, mai stii? (aici e bine cu doi). Dar daca nu stii atita lucru, nu ne putem supara pe tine nici pentru celelalte afirmatii, desigur.

 54. simona says:

  Domnule Stanciu,daca vreti un dialog,eu va intreb: „ce ati vrea d-voastra pentru tara aceasta,pentru cetateni(va includeti si dumneavoastra) acestei superbe tari?In majoritatea comentariilor pe care le-ati facut mai sus si in alte pagini tot certitudini se chema,nu am vazut decat putine dialoguri.Va citez: ” raikks. Ești haios când mă înveți limba română. Crede-mă, nu e cazul. Deși nu te înșeli când spui că “a fi” se scrie la conjunctiv cu doi “i”, exprimarea mea nu e la conjunctiv . Mai studiază… În rest, dacă vrei să scrii pe blogul ăsta, fii civilizat. Ești avertizat.”Va mai spun o data acesta nu se numeste dialog si vad ca nu participati la ce se discuta pe site,in acest citat dumneavoastra criticati,ordonati si corectati in nici un caz nu dialogati

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.