Prima pagină » Respect

Respect

Inregistrarea discursului lui Basescu catre parlamentarii coalitiei imi arata pemtru prima oara un presedinte cu care pot sa ma identific. Fara a fi perfect si fara a-i aproba toate prostiile, Basescu e ultima sansa a Romaniei de a se pune pe picioare in generatia mea. M-am inselat cand am zis ca masurile de austeritate sunt prost gandite. Sunt o facatura, da, dar numai pentru ca Basescu nu are incredere in propriul Guvern sa faca ce trebuie si da un semnal de reforma si urgenta. A scris foarte frumos despre subiect Cosmin mai jos:
http://www.cosminalexandru.ro/2010/05/asa-cum-ar-trebui/

3.4/5 - (19 votes)

37 comments

  1. Pintea Haiducul says:

    Eu nu vreau sa ma identific cu un calau al poporului roman. Trebuie sa fii sado-masochist ca sa te identifici cu el. Ma rog, de gustibus… 🙁

  2. Előd says:

    Am avut același gând ieri. Ce bine e că nu este presat de perspectiva unui nou mandat. Sper să-i (și să ne) iasă.

  3. Lars says:

    Toata stima pentru Baselu’.
    Pentru prima data Basescu a cotit in ultima saptamana de la un discurs socialist (comunist pur pe alocuri) la un discurs liberal si care poate indrepta Romania spre directia buna. In mod cert in spate e un consilier destept. Care o fi consilierul ala ?
    Ce diferit e Base fata de cel de acum cativa ani care era consiliat de madam Udrea….

  4. imb says:

    Va identificati cu un presedinte care nu are incredere in propriul guvern. De la inceput (si nu numai acum cand – zice domnia sa – nu vrea sa creeze instabilitate) presedintele cu care va identificati si-a dorit un prim ministru marioneta si la reinvestit de 3 ori, si acum se mira (?) de performantele lui.
    Nu cred ca va trece mult timp pana cand veti vrea sa uitati ce ati scris azi, dupa cum ceilalti maestri cantareti ai Hotnews vor dori sa ascunda in CVurile lor faptul ca au activat aici, dupa modelul domnului H-R P. si scrierile sale auto-renegate.

  5. Andrei says:

    Bun, am inteles ca s-a hotarat taierea piscii in doua. Ok, sunt de acord. Nu e o masura la care sa incepi sa aplauzi, dar judecand la nivel macro e clar ca ceva trebuie facut. Daca asimilam statul cu o firma si bugetarii cu personalul t.e.s.a., este clar ca la noi lucrurile s-au facut d-andoaselea. Prima data s-a redus salariul la personalul productiv, iar dupa 1 an si jumatate s-a ajuns la concluzia ca trebuie reduse si la personalul t.e.s.a. A cui este vina ca personalul acesta are costurile supradimensionate? Este evident ca clasa politica, in totalitatea ei. De ce nu sufera clasa politica pentru aceasta vina? Pentru ca suntem niste idioti si ii alegem in continuare. Pe toti! pe Boc, pe Tariceanu, pe Geoana, pe Adrian, pe Vanghelie, pe Videanu, pe Ghise. Dar destul, ca murdaresc hartia.
    Personalul t.e.s.a se imparte in mai multe categorii. 4, dupa parerea mea: personalul din sistemul sanitar, persoanlul din invatamant, personalul din administratie, personalul din armata si politie. Fiecare cu bubelel lor. Primele doua categorii sufera puternic in doua domenii: competenta si evaziune fiscala. Stim foarte bine, fara a generaliza, ca medicii din sistemul public iau [sau uneori chiar cer] spaga. Iar daca nu iau medicii, iau asistentele, pe principiu ca pana la D-zeu te mananca ingerii. Profesorii fac meditatii. Aici sistemul nu e chiar atat de incarcat ca in sistemul sanitar, dar exista si aici o serie de profitori care au conceput sistemul in asa masura incat sa fie nevoie de ei. Ce parinte nu a apelat macar odata la un profesor pentru meditatii? De cele mai multe ori profesorul particular este acelasi cu cel de la scoala. Este o cale de a cumpara bunavointa lui. Pentru ca nota din generala sau liceu conteza pe mai departe!
    pentru aceste doua categorii as face o propunere: domnilor doctori, doamnelor asistente, stimati profesori, va rugam treceti pe la fisc si platiti 16% + 19% . Nu e mult deloc. Pentru medici care incaseaza aceste contributii lucrand in spitalele de stat aceasta contributie trebuie platita la intreaga suma a veniturilor, iar pentru profesori, care isi desfasoara activitatea acasa, in timpul lor liber, avand si anumite cheltuieli, as instituii o cota de 30% cheltuieli deductibile. Ca stat, as face de asa fel incat evaziunea fiscala in continuare sa fie platita cu inchisoarea si confiscarea averii si as promite pe de alta parte ca toti bani colectati in acest mod se intorc de unde au plecat. Adica maresc salarile medicilor, asistentelor si ale profesorilor.
    Contiunuarea pe blogul personal.

  6. DanBruma says:

    Da, e foarte cool, si eu sint de acord in special cu masura ca cei plecati la cules de capsuni si care l-au votat pe Basescu sa plateasca cei 15% din pensia celor ramasi acasa. Total de acord.

  7. bogdan says:

    scroafa e moarta in cotet…nu neaparat din cauza lui Basescu ci din cauza “echipei ” PDL care are toate naravurile PSD.

    Ca sa ma exprim mai “pretios ” : orice sef e la fel de bun / de prost ca si echipa pe care si-a construit-o.

    Iar echipa PDL se bate la retrogadare nu la titlu…

  8. dom says:

    iti recomand sa citesti ceva… poate vei intelege in ce capcana ai cazut:
    moshemordechai.wordpress.com/2010/05/11/scriam-acum-trei-ani

  9. Nu Adrian, nu pot sa respect/apreciez pe cineva pentru ca, dupa ce minte/fura ani la rand, vine spasit si-mi spune ca e groasa treaba. Tu, daca ai fi asociat la o firma care merge prost, l-ai respecta pe administratorul care vine si-ti serveste placa asta, cand firma e ca si bagata in faliment? Pai cine fusese ales ca sa duca firma pe un drum bun, nu tocmai cel care vine la spartul targului si propune masuri salvatoare?!?

    Hai sa fim seriosi, la fel facea si Ceausescu atunci cand i se punea pata pe ceva, venea si dadea indicatii la guvern, gasea niste vinovati, gesticula si o baga pe aia cu “trebuie sa sa faca” si gata, el era curat uscat, ceilalti erau de vina. Ce naiba, Basescu nu e picat acum in politica romaneasca… e parte din acelasi sistem pe care il arata acum cu degetul neavand alta varianta din partea FMI. Scuza-ma, dar suna a “infierarea idealurilor capitaliste cu manie proletara”.

    Si uite asa imi mut firma prin Isle of Man, macar sa nu ma mai enervez platind eu vilele si fanteziile altora.

  10. nae curteanu says:

    Va imprumut un comentariu:

    “Păi, crezi că asta e o metodă de reformă? Nu ți-e clar că primii care pleacă sunt medicii și asistentele, sau alti oameni buni care își pot găsi de lucru altundeva mai ușor? Așa ai face în firma ta? Ai crea un sistem prin care să-ți plece oamenii cei mai buni și să-ți rămână cei mai proști? Nu zice nimeni că nu trebuie reformat statul, dar așa? L-am umflat cu pompa aiurea vreme de 10 ani, iar acum radem otova de sus până jos? Care e logica?”

    http://www.adrianstanciu.ro/2010/05/06/sunt-revoltat/comment-page-1/#comment-1149

  11. Catalin says:

    Si, sincer, chiar nu v-a trecut prin minte nici o clipa, dar nici macar o clipa, d-le Stanciu, ca inregistrarea cu pricina a fost deliberat “scursa” de cine trebuie catre cine trebuie? Cam la fel ca inregistrarile cu Voicu et co.? Si la fel de bine pregatita ca sa incante urechile cui trebuie?
    Daca n-ati avut nicio clipa aceste banuieli, ce sa mai zic… va admir optimismul si increderea.
    Cat despre respect, ramane cum am stabilit — discursuri fulminante pot scrie si eu, si dvs., si dl. Alexandru (cazut vad si dansul in admiratie), si multi altii. E drept ca dl. presedinte le si rosteste cu un aplomb exceptional… dar tot vorbe raman.
    Cand oi vedea si fapte, poate ma mai gandesc. Pana atunci…

  12. Adrian Stanciu says:

    @All Eu nu sunt băsescian. Nu sunt nici anti-băsescian. Nu sunt nimic. Cred ce cred și spun ce spun. Când văd ceva care merită lăudat, după părerea mea cel puțin, laud. Când văd ceva ce merită criticat, critic. Dacă ambele situații sunt generate de aceeași persoană, așa să fie. Până una-alta, e primul discurs de președinte cu sens și cu curaj de foarte, foarte multă vreme. E politicianist? Fără îndoială. O fi “scurs” informația ca să obțină câștiguri politice? O fi. Nu văd cum se poate face politică fără politicianism. E un rău minimal, inevitabil și acceptabil. Dacă un politician, însă, alege să-și facă platformă pe o idee coerentă și corectă, atunci asta e ceva ce eu vreau să încurajez. Nu e suficient, nu e totul, dar e un pas în direcția bună. Iar pe mine viața m-a învățat că tot ce contează e dinamica. Și m-a mai învățat că nu ajungi niciodată niciunde așteptând ca situația să devină perfectă și de ne-criticat. Trebuie să începi cu ce ai și de acolo să ții ritmul.
    Din perspectiva asta, poziția pe care a luat-o Băsescu zilele astea e prima, de foarte mulți ani, aproape dintotdeauna, despre care pot spune că e un bun început. Unul la care merită să punem cumva umărul. Că nu-l va finaliza, e posibil. Dacă ne uităm la trecutul lui e chiar probabil. Când toată povestea asta se va fâsâi, deci, am să-l critic. Până atunci am să-l susțin, pentru că e singura geană de speranță pe care o întrevăd. Toți ceilalți pe care i-am auzit vorbind sunt de o iresponsabilitate și de un cretinism fără margini. Și statul sceptic pe margine nu a fost niciodată, dar niciodată o atitudine valoroasă sau utilă. Poate de aia și e așa de răspândită la noi…

  13. După opinia mea sacrificiul, preconizat de Băsescu, este reversul hoției. Ambele încalcă principiile și echilibrele pieței. Estonia trece la euro, noi ne facem păcate și apoi postim să ni se ierte. Unii – cu păcatele, alții – cu postul.

  14. Bogdan Ionita says:

    @Adrian, chiar nu conteaza daca tu sau altcineva este pro/contra Basescu, nu asta e discutia. Dar nu poti – ca politician – sa alegi sa-ti faci “o platforma pe o idee coerenta și corecta” dupa ce tot tu – ca politician – ai facut altceva atatia ani. Asta e ipocrizie crasa, nu viziune sau platforma… Exact ca atunci cand plangea pe umerii profesorilor pentru ca Tariceanu nu vroia sa mareasca salariile, ca apoi tot el sa vina sa arate cu degetul catre PSD/PNL pentru ca validasera acea hotarare.

    E ca si cum as spune ca de acum il apreciez/respect/sustin pe Iliescu, daca maine iese la televizor cu nu stiu ce idei corecte. Imi pare rau, dar respectul il castigi pe baza sumei actiunilor tale, nu pentru o declaratie punctuala.

    Nu cred ca problema sta in “statul spectic pe margine”, ci mai degraba in faptul ca suntem in continuare creduli in fata unei clase politice care a demonstrat de atatea ori de ce (nu) e in stare. E adevarat, realistic vorbind nu se poate schimba clasa politica, tot cu ei trebuie sa mergem mai departe, dar nici nu pot sa mai cred vreo declaratie a lor.

    • Adrian Stanciu says:

      @Bogdan. Cred ca felul asta de a judeca lucrurile, pe care-l propui, e un lux pe care nu ni-l putem permite. Cu standardul asta trebuie sa respingem pe toata lumea. Eu sunt mai tolerant si mai selectiv. Daca vad ceva ce-mi place, sustin. Si asa imi plac prea putine lucruri. In orice caz, in momentul asta avem nevoie ca natie de actiune si de solutii. Daca vad pe cineva ca propune o actiune mai cu sens decat a lui Basescu de acum, il sustin fara rezerve. Atitudinea contra e acum de-a dreptul periculoasa. Utila n-a fost niciodata.

  15. Bogdan Ionita says:

    Adrian, nu stiu, eu unul cred ca mai ales acum trebuie sa fim si mai selectivi (in sensul respingerii). Inteleg ce spui, si anume ca situatia e mult prea maro si drept urmare ar trebui sa sustinem si sa ne agatam de orice solutie functionala, indiferent de la cine vine. Dar tare imi e ca nu facem altceva decat sa ne amagim.

    Pe de alta parte, mai periculos decat politicienii mi se pare reactia noastra, a populatiei. Prea asteptam sa vina ‘cineva’ sa propuna ‘ceva’ care sa ne rezolve NOUA problemele. Oricine ar veni, orice solutie s-ar implementa, noi suntem cei care trebuie sa muncim mai mult si mai bine, altfel nu rezolvam nimic. Degeaba dai afara si 80% din functionarii publici daca cei ramasi nu sunt stimulati dupa criterii care tin de productivitate/performanta. Si degeaba ai avea astfel de criterii, daca cel numit sa conduca acel grup de functionari e pus in primul rand sa rezolve problemele partidului. Cum tot degeaba Basescu se da acum cu fundul de pamant, dar in acelasi timp partidul lui tocmai propune de exemplu ca rectorii universitatilor sa fie numiti de ministru, nu de senatul universitatii.

    Eu vad Romania de acum ca pe o firma in pragul falimentului. Ca solutie, conducatorii propun sa reducem cheltuielile (scaderi salariale/disponibilizari). OK, dar in sine asta nu va face ca firma sa mearga bine, ci doar va reduce pierderile. Daca Romania chiar ar fi o firma, poate ar fi in regula, poate ca actionar m-as gandi ca macar nu ne trezim cu o executare silita maine dimineata (desi cam asta se intampla acum cu FMI). Dar noi nu stim incotro vrem sa mergem. Stim doar ca nu e bine acum si ca vrem sa fie mai bine (unii din motive electorale, altii din motive sociale, de consum, etc). Pentru Ponta si PSD “mai bine” inseamna mai multi bani pentru cei asistati social. Pentru Boc “mai bine” inseamna mai multi bani incasati la buget. Pentru Berceanu “mai bine” probabil inseamna mai multi bani pentru autostrazi. Dar variante astea nu reprezinta solutii, daca nu avem si o viziune despre cum sa facem tara asta profitabila. Ce sens are sa incerc sa scot o firma din datorii/faliment, daca eu ca manager habar n-am ce produse vreau sa vand/promovez ca sa fac bani din acea firma? Si mai ales, daca nu mi-am ales o echipa performanta care sa-mi sustina proiectele.

    Eu asta nu vad definit/inteles la noi si in special la politicieni: care e totusi mai binele Romaniei si cum ajungem la “mai bine”?

  16. Adrian Stanciu says:

    @Bogdan. Cred că am ajuns să polemizăm despre lucruri despre care suntem de acord. După cum ziceam, când cineva va propun e ceva mai cu sens decât a făcut-o acum Băsescu, am să-l susțin pe acela. Sunt absolut de acord cu tine că ce propune el e “too little, too late” Și la fel despre incompetența cronică a partidului lui și a guvernului pe care-l susține. Și încă și mai tare despre lipsa de viziune e tuturor guvernanților pe care i-a avut vreodată țara asta. Din păcate, slab așa cum e, Băsescu pare singurul politician curajos și dispus să ia taurul de coarne acum. Din cauza asta cred că trebuie ajutat și susținut, desigur selectiv. Și mai cred că oricine îi atacă propunerile trebuie să propună altceva mai bun în loc.

  17. Casian says:

    Va salut. Sunt elev in clasa a 11-a, intr-un liceu din capitala, iar numele meu este scris mai sus.

    Sustin ceea ce a spus domnul Stanciu si cred cu tarie ca “desfiintarea” unui personaj politic nu duce nicaieri. Criticile trebuie sa fie constructive. Nu veti schimba nimic daca loviti orbeste, plini de fustrari. Omul acesta va ramane in functie inca 4 ani jumate. Traian Basescu si “trupa” sa au sprijin in Parlament si guverneaza linistiti. Deci nu ajungem nicaieri daca consideram ca intre noi si ei exista o prapastie, peste care noi aruncam atacuri, iar ei insulte. Sa nu privim asa…
    Acest guvern este primul care a avut curajul sa-si asume responsabilitatea pentru 2 legi atat de necesare privind viitorul Romaniei. Au reformat din temelii grila salariilor, atat de haotica si ilogica, lucru ce trebuia facut imediat dupa revolutie. E adevarat ca nu poate fi aplicata asa cum a fost gandita, nu uitati de contextul economic in care ne aflam. E adevarat ca cele 2 legi contin erori de strategie si viziune, dar daca nu esti pregatit sa gresesti, nu vei veni niciodata cu ceva nou si repet, atat de necesar pentru Romania. Greselile se vor indrepta…Pana acum nu am avut ce sa indreptam!!!

    Am vazut mai sus un comentariu cu referire la consilierii domnului presedinte. I-am cunoscut pe acestia personal, intr-o vizita la Palatul Cotroceni, in cadrul unei delegatii. Domnii Lazaroiu, Turcan si Fota mi s-au parut niste oameni simpli, deschisi si buni. Am plecat cu un optimism insuflat de faptul ca presedintele meu era sfatuit de astfel de oameni. Sunt de acord ca Traian Basescu nu este un model academic potrivit pentru functia pe care o detine. Sunt de acord ca nu are o inteligenta “tanara”, care sa-i dea flexibilitatea si viziunea necesare unui lider autentic. Dar admir curajul si determinarea sa.

    Inainte sa le criticati actiunile, ganditi-va ca acestea sunt bazate pe informatii pe care dumneavoastra nu aveti cum sa le stiti. Tot in cadrul vizitei la Cotroceni, am aflat ca lumea se va confrunta curand cu o criza alimentara si Romania intra incet, intr-un impas demografic. Vom fi coplesiti de pensionari. Educatia, societatea si aparatul bugetar au nevoie de schimbari majore, drastice, deloc usoare, pe care acest guvern le-a inceput.

    Inainte de bucuria generata de o schimbare, trebuie suportat procesul de implementare al acesteia. Generatiile actuale, desigur, vor suporta acest proces. Insa impartasesc credinta domnului Neagu Djuvara si anume ca poporul roman se va insanatosi peste 2-3 generatii. Astfel, in speranta ca la sfarsitul acestei guvernari se va vedea o mica scanteie din lumina pe care o va cunoaste Romania peste acesti ani, sunt dispus sa ma resemnez cu responsabilitate si sa fac parte dintr-o generatie dezavantajata. Repet, schimbarea nu e niciodata usoara!!!

    Romania dupa revolutie, a avut obiective clare! Viziuni bine definite: UE si NATO. Toata strategia politica dinainte de 2007-2009 a fost gandita in vederea acestor tinte. Acum incotro?

    Avem nevoie de o noua viziune si de o noua strategie. Haideti sa le oferim guvernantilor nostri incredere si sa reprezentam pentru ei un sprijin care sa-i “loveasca” cu critici constructive. Doar asa vom construi aceasta baza, a unui leadership national de care Romania se va bucura in viitor.

  18. Jianu Vladimir says:

    In tara asta 5 milioane de oameni l-au votat be basescu . 1 milion de voturi se estimeaza ca au fost furate si ca ar fi iesit … si ar fi fost … nici nu conteaza pentru ca 5 milioane minus 1 milion inseamna 4 milioane de romani care se identifica cu basescu ,care considera ca basescu ii reprezinta . Asta este tara ,asta este poporul .Acum cele 4 milioane primesc ce merita .Ghinion ca primesc si ceilalti . Ghinion ca sintem o tara de lasi si de fricosi ,de pupincuristi .Cind PSD-ul si PNL-ul au avut dovada clara ca s-au furat alegerile s-au resemnat ca-n Miorita baciul moldovean care astepta ca “La nunta mea a cazut o stea ”
    In alte tari ar fi fost razboi civil pina la repetarea alegerilor la noi a fost o resemnare pasnica si calma .
    Acum lideri sindicali asteapta cifre de la guvern sa negocieze reducerea salarior .
    :Liderii care umbla numai in gipane,au firme ,afaceri si burti de popa . Nu mai reprezinta pe nimeni ci doar manevreaza masele de timpiti si creduli care ledau girul .
    In loc ei sa puna conditii ei asteapta conditii .
    Ar trebui sa ceara :
    -retragerea armatei romine din toate zonele de conflict externe ,retragerea lor in tara .Tara plateste suplimentar pentru deplasarea armatei 200 milioane de euro pe luna .
    -Inghetarea achizitiilor guvernamentale ,si a celor de tehnioca militara ,noi numai de armament avem nevoie acum
    reducerea ministerelor la jumatate
    -avem mai multi agenti secreti decit SUA
    -Desfintarea agentiilor Guvernamentale
    -Si multe altele

    Pina nu ar reduce guvernul drastic cheltuielile nu as iesi din GREVA GENERALA in toate sectoarele .

  19. Casian says:

    @Vladimir

    V-am rugat mai sus sa nu atacati actiuni ale guvernului fara sa stiti motivele si informatiile ce stau la baza lor. Si mai ales contextul…

    Romania este membra NATO. Asta o obliga sa se alinieze la politica militara si de securitate a aliantei. La fel si in privinta UE. Si daca gandesti pe termen lung, avem de castigat daca suntem solidari cu partenerii nostri strategici.

    Reducerea ministerelor nu iti garanteaza o gestionare mai buna a bugetelor si o exercitare mai responsabila si eficienta a prerogativelor fiecarui minister!

    Cat despre situatia materiala a “liderilor”, aceasta oglindeste mult prea putin abilitatile lor de a guverna. Iti voi da un exemplu: senatorii americani, probabil elita politica cu nivelul cel mai inalt de educatie si leadership, la nivel mondial. Mai mult de jumatatae dintre acestia, sunt milionari si provin din familii cu traditie, pe care ei le numesc “american royalty”.
    Nu banii politicienilor nostri ar trebui sa te ingrijoreze, ci experienta lor executiva, rezultatele obtinute in urma acestei experiente si setul de valori pe care isi construiesc profesionalismul.

  20. Bogdan Ionita says:

    @Casian: daca tu chiar esti elev in clasa 11, toata stima pentru limbajul curat si exprimarea coerenta. N-o spun cu ironie, chiar ma mir/bucur.

  21. Casian says:

    @harapu

    Iti multumesc pentru propunere.

    Chiar saptamana trecuta, joi mai exact, domnul Cristian Parvulescu de la Asociatia Pro Democratia, a tinut o conferinta/dezbatere pe tema democratiei si a violentei, in liceul in care invat.
    La sfarsitul speech-ului domnului Parvulescu, am ramas putin dezorientat. Intr-adevar, democratia este un cuvant inselator, iar ideologia sau mai bine zis idealul politic pe care il reflecta, pare o iluzie. O iluzie care asigura o liniste sociala, oamenii crezand in conceptul “suveranitatii poporului”. Si aici te invit sa te intorci putin in timp, in secolele
    xvii-xviii, sa vezi ce a stat la baza revolutiilor de atunci. (Organizarea statelor moderne – Razboiul civil englez, Razboiul de independenta SUA si Revolutia franceza)
    Oamenii, intr-adevar, doreau “conducerea spre binele poporului”, asa cum e specificat si in acel articol. Ei luptau pentru acel “contract social”, in care cei de la putere, nu reprezinta altceva decat interesele maselor si sunt in slujba acestora. Iar cand guvernantii dau cel mai mic semn ca ar incalca acest “contract” este dreptul si obligatia poporului sa se revolte!

    Unde vreau sa ajung? La ceea ce exprima cuvintele continuitate, traditie, identitate nationala. Uitate mai sus si vei vedea ” secolele xvii-xviii”.

    Poti atribui Romaniei asa ceva? Romaniei de astazi, nu Romaniei interbelice cand am avut curente culturale avangardiste si presedintele Adunarii Generale a Societatii Natiunilor a fost roman.
    Dar bine a spus-o Maiorescu, ca suntem un stat cu “forme fara fond”. Intotdeauna ne-am chinuit sa imprumutam ceea ce vedeam bun la ceilalti, fara sa avem o baza culturala si o educatie adecvata a poporului, care sa permita continuitate. Si iar m-am intors la acest cuvant.
    Continuitatea se garanteaza prin institutii. Robert Scuman sau Charles de Gaulle, nu mai stiu exact care dintre ei, a surprins foarte bine faptul ca oricat de corecte ar fi viziunile unui om privind politica, acesta este trecator si singurele care pot garanta o “propovaduire” a traditiei politice si a continuitatii, sunt institutiile. Toate valorile si principiile pe care o generatie, la un moment dat, doreste si crede de cuviinta ca merita implementate, le va transmite pe acestea unor institutii, care la randul lor, vor “insufleti” politic generatiile viitoare.
    Si foarte bine este specificat in articolul respectiv, importanta institutiilor, in garantarea si promovarea democratiei. Insa ma voi intoarce din nou la continuitate. Uita-te la Parlamentul englez! De secole, este gardianul sistemului politic britanic. De secole! Face parte din cultura lor, din identitatea lor.

    In Romania, in opinia mea din cauza viziunii extrem de eronate a maresalului Antonescu, identitatea nationala a fost stearsa. Momentul T0, din punct de vedere politic pentru Romania, il reprezinta anul 1989.

    Si ca sa inchei, cred ca in acel articol merita mentionata si importanta Constitutiei. Si te invit sa citesti Constitutia Romaniei.

  22. harapu says:

    @Casian
    Am citit-o. Şi întreagă, odată, cînd era nou-născută, şi pe porţiuni, ca pe Biblie, din cînd în cînd. Dar nu înţeleg unde baţi invitîndu-mă s-o citesc.

    Şi apoi, aici nu e un forum. Ar trebui să ne menţinem în limitele articolului de fond, în care autorul îşi exprima admiraţia, sau măcar asocierea la discursul preşedintelui tău şi al lui, că al meu nu este de peste cinci ani.

    La rigoare pot arăta că m-am menţinut în limite trimiţînd la lincul postat de mine, deşi nu cred că este cazul.
    Dar nu văd legătura dintre Constituţie şi propaganda pro-băsesciană.

    PS Mă asociez şi eu remarcii lui Bogdan Ioniţă, de mai sus. Dar am şi o observaţie: de ce nu scrii cu diacritice? Nu-i păcat de exprimarea ta coerentă şi îngrijită?

  23. patratel says:

    @ casian: din pacate (sau din fericire), institutiile sint alcatuite din oameni si conduse tot de oameni … iar oamenii … eh, aici e o discutie muuuuult prea lunga …

  24. Casian says:

    @patratel

    Bineinteles ca in final se rezuma la oameni. Totul se rezuma la oameni…
    Insa mai sus am spus ca institutiile pot “insufleti” generatii si pot transmite valori in fata carora oamenilor nu le ramane decat sa se inchine. Dar asta se intampla in tari in care instituiile au traditie si au cunoscut o continuitate.
    Iar asta lipseste Romaniei. Atunci, la acel T0, oamenii s-au trezit intr-un “pustiu” pe care s-au grabit sa-l imbogateasca. Din pacate l-au ransformat intr-un labirint din care vad ca ne e tare greu sa iesim. Dar asa cum am scris in prima mea interventie pe acest blog (mai sus), sunt optimist si sunt sigur ca Romania se va insanatosi peste 2-3 generatii. Deocamdata suntem niste nomazi pierduti in stepele egoismului.

    @ harapu

    Imi pare rau ca nu ati precizat mai devreme ca aveti o varsta si o experienta deloc saraca, privind scena politica. Vedeti dumneavoastra, v-a fost usor sa stiti cum si unde sa bateti avand in vedere ca-mi cunosteati varsta si statutul social. Eu am “batut” in nestire…

    Aici, nu am vrut altceva decat sa strecor putin simt al unitatii nationale.

    • Adrian Stanciu says:

      Se zice că la Wimbledon era un moș, care între timp a murit, și care s-a ocupat de gazonul arenei centrale vreme de decenii. Gazon, după cum știți, perfect. Se zice că odată a venit un reporter să-l întrebe, când era în prag de pensionare, care e secretul lui? Cum a făcut el atâta timp să țină și să creeze un gazon așa invidiat de toată lumea? Se zice că moșul a clipit a nedumerire și a zis: “Păi… nu-i nici un secret. Doar îl uzi și-l tunzi, îl uzi și-l tunzi, și tot așa, vreme de vreo 300 de ani”. Cam asta e povestea instituțiilor britanice. Parlamentul britanic nu e decât o instituție inventată de baroni ca să își capete independență și privilegii față de rege. Doar că a fost inventat la 1215 și între timp a tot evoluat, deși doar acum câțiva ani au fost suprimate locurile ereditare din Camera Lorzilor. Cred că ești cam optimist cu alea 2-3 generații, casian.

  25. harapu says:

    Cu unitatea naţională sunt de acord în principiu. Problema e în jurul cui? s-ar putea realiza ea. Aici presimt eu că nu ne vom înţelege. Pentru că n-am fost niciodată atît de naiv încît să cred că tot ce zboară se mănîncă. Cu atît mai mult în vorbele ce zboară din gura unui escroc înzestrat, spre nenorocirea noastră, cu un simţ politic de-a dreptul machiavelic.

    Nu-mi poţi reproşa că nu mi-am declarat statutul. E la alegerea fiecăruia să se prezinte aşa cum crede el de cuviinţă. În consecinţă am luat act de prezentarea ta fără să fiu convins că e aşa. Normal este să-ţi acord prezumţia de bună credinţă, dar atîta timp cît suntem personaje virtuale voi păstra o serioasă doză de circumspecţie. Oricum, indiferent ce declarăm despre noi înşine, adevărul iese la iveală din ceea ce scriem, atît în formă cît mai ales în fond.

    Îmi pare rău că o să-ţi umbresc niţel optimismul tău sănătos dar peste 2-3 generaţii, poate chiar mai devreme, ne paşte o primejdie mult mai mare. Poţi citi despre ea aici:

    http://turambarr.blogspot.com/2010/05/ante-portas.html

    PS Pînă vineri nu voi avea acces la internet. Asta ca să nu crezi că ţi-am întors, dintr-o dată, spatele.

  26. florin says:

    @ adrian: contrargument, tentativa
    nu ma pot identifica cu un presedinte care, dincolo de declaratii facute exclusiv in spatele usilor inchise, nu are puterea de a schimba ceva in modul in care se face administratie pe aici. avand in vedere lipsa unor actiuni concrete ale personajului basescu, fie ele si istorice, nu pot sa ii ofer acestuia prezumtia de credibilitate. cu parere de rau, chiar nu pot.
    pana la proba contrarie, tinand cont de prioritatile pd-l din ultimul an, nu imi ramane decat sa constat ca Basescu si partidul sau nu sunt decat (inca) o sansa pierduta pentru Romania.
    probabil trebuie sa adaug ca singura sansa de a schimba ceva este ca cei care cred ca au ceva de spus sa intre in politica, lasand la o parte scuzele care ii tin departe de implicare si ii determina doar sa se planga de situatia in care suntem.
    pentru speranta ca macar cei din generatia lui casian sa traiasca mai aproape de normalitate…

    • Adrian Stanciu says:

      @florin Cu asta sunt de acord. Și mie mi se pare Băsescu un președinte slab, incapabil să execute ceva, chestie pe care a arătat-o în orice poziție a fost. Și mi se pare peste orice îndoială că e o șansă pierdută pentru România. În situația cu pricina, însă, a fost un factor de progres și a fost prima oară când am auzit eu un președinte spunând ceva cu sens. Asta nu înseamnă că îl iau în brațe cu orice face. Dar înseamnă că dacă văd ceva care merită respect, mi-l exprim. Cred că vedem așa de puține atitudini lăudabile, încât ele merită susținute, chiar dacă personajul care le manifestă nu e neapărat ceea ce ne dorim. Eu nu sunt nici partizan nici ne-partizan al cuiva. Judec strict contextual.

  27. DanBruma says:

    @Adrian Stanciu: Esti total incoerent. Cum esti total incoerent din partea mea poti tine cu oricine vrei tu pentru ca oricum nu poti avea vreo influenta asupra a ceva … 🙂

    • Adrian Stanciu says:

      Asta e interesant. De ce crezi ca sunt total incoerent? Ca asta e ceva ce chiar nu mi-a mai spus inca nimeni.

  28. florin says:

    @ adrian
    de acord; totusi, personajul basescu nu isi poate castiga respectul decat prin actiunile sale. imperativ, pozitia trebuie incurajata; in sine nu este suficienta.

  29. Alex B says:

    Chiar daca in ultima perioada presedintele are o pozitie corecta, asta nu e o scuza ca nu a reactionat la ce s-a intamplat pana acum. Adica masurile corecte puteau fi construite cu un comportament mai proactiv si mai putin reactiv. Spre exemplu, puteau sa reduca 500k de angajati de la buget pana acum, in loc sa reduca cu 25% salariile. Insa cum nu au pus in miscare acest proiect, au facut ce au putut.

    Senzatia mea este ca in situatia de fata, care este aproape critica, presedintele a ales sa se pozitioneze diferit fata de guvernul pe care l-a sustinut. O atitudine aparent corecta si o decizie electorala smart, care s-ar putea sa-i mai aduca niste voturi in plus.

    • Adrian Stanciu says:

      @Alex B Și mai bine ar fi fost dacă nu măreau din capul locului numărul de posturi din sistemul bugetar cu 500,000 în ultimii 10 ani.

  30. florin says:

    @Alex B
    Este si impresia mea ca nu a fost decat o “scurgere de informatii” gandita pentru repozitionare si distragere a atentiei de la adevarata prioritate a pd-l: drenarea banului public (saptamana trecuta s-a decis cresterea la 50.000/100.000 eur a limitei pentru achizitii directe – in crestere cu cca 300%!).
    Actiunile recente sunt prima parte a unui set de masuri pe care trebuie sa il platim pentru mai multi ani electorali cu politici publice prociclice ce au avut ca scop obtinerea/mentinerea la puterea. PDL, PNL si PSD sunt la fel de vinovati pentru ca asta le-a fost strategia electorala – circ si paine. Daca te uiti la campaniile electorale trecute tot mesajul a fost centrat pe ura si implicare emotionala (basescu, moguli, pensii, salarii in educatie; daca nu erau mogulii se inventa altceva), nu pe solutii.
    Prima lor grija a fost obtinerea unui nou mandat si, din acest punct de vedere, nici basescu nu e mai rasarit. Avand in vedere faptul ca, in scop electoral, nu au fost efectuate reduceri ale cheltuielilor sociale in 2008-2009, un cinic ca mine chiar si-ar permite sa il considere vinovat, in calitatea sa de beneficiar (indirect, in urma alegerilor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.