Prima pagină » Criticilor mei

Criticilor mei

Articolul de luna trecută mi-a adus foarte multe (și foarte mulți) critici. Am primit și multe caracterizări și judecăți complet noi pentru mine și pe alocuri foarte interesante. Am fost numit (nu neapărat cu cuvintele astea) naiv, utopic, romantic, manipulator, incoerent, socialist. Nu am mai fost niciodată (sau poate am fost, dar nu știu eu) descris în termenii ăștia. Pentru “romantic” chiar sunt recunoscător :-). Am primit, pe scurt, atât de multe critici încât simt nevoia să scriu un fel de erată sau de addendum la articol care să le cuprindă și să le răspundă cumva tuturor într-un singur loc. În linii mari, ele cad în trei categorii:

 1. E o figură de stil cam ieftină, o manipulare sau o eroare grosolană de judecată. De fapt ideea echlibrului între muncă și viață e între viața personală și cea profesională. Ce e rău în asta? 
  Desigur, nu e nimic rău. A propos de erori de judecată, eu nu am susținut nicăieri că nu e nevoie de un echilibru între viața personală și cea profesională, nu sunt deloc adeptul celeilalte mode, “work-life integration”. Cred că cele două lumi e bine să fie ținute separate, nu integrate și fiecare are locul ei. Nu susțin nici că trebuie să alocăm mai mult timp muncii în defavoarea familiei și a vieții personale, chiar deloc. Din această perspectivă sunt un mare partizan al echilibrului. Susțin doar că exprimarea “work-life balance” duce către o viziune îngustă a subiectului, care tratează munca drept o servitute, un rău necesar care trebuie izolat de noi și că această viziune e perimată și periculoasă, din motivele enunțate în articol. De manipulare și erori de judecată nu comentez, oamenii au dreptul la opinii. Ar putea, totuși, să se întrebe care ar fi agenda? Pe cine vreau să manipulez și în folosul cui? Poate că sunt arogant, dar mă gândesc că aș merita privilegiul îndoielii.
 2. Sigur că e mai bine să ai o muncă cu sens decât una fără. E mai bine și să fii tânăr și sănătos decât bătrân și bolnav, e o tautologie. Problema e că cele mai multe munci nu au sens și atunci e nevoie să accepți că asta e, le duci la capăt și apoi îți vezi de viață. 
  Așa e, e o tautologie, sau ar fi dacă aș fi susținut-o vreodată. Ce susțin e că orice muncă are sensul ei și că absența oricărui sens e intolerabilă vieții. Dacă nu mă credeți anagajați oameni cu leafă bună, 20% peste media pieței, și cereți-le să sape niște gropi, apoi să le astupe, apoi să le sape din nou, la nesfârșit. Re-editați legenda lui Sisif și vedeți ce rezultă. Mai susțin că ideea echilibrului induce mentalitatea că munca nu e viață, deci e inutil să cauți împlinire în ea, de asta e periculoasă. Căutarea sensului e mai importantă, după părerea mea, chiar decât aflarea lui. Demersul e mai util decât rezultatul. Abordarea tranzacțională a muncii e o rețetă de conflict și de nefericire. De nefericire pentru că ascunde și marginalizează sensul muncii, unul dintre cei doi piloni extrinseci ai fericirii. Conflict pentru că dacă munca e o tranzație, efort contra bani, atunci tu vrei cât mai mulți bani pentru cât mai puțin efort, în timp ce ceilalți care te angajează sau care cumpără în alt fel produsul muncii tale (cum ar fi clienții) vor cât mai mult efort de la tine contra cât mai puțini bani.  Asta te pune mereu în conflict cu beneficiarii muncii tale, și astfel îți atacă și al doilea pilon al fericirii, calitatea relațiilor. Cred că o viziune a muncii ca sursă de împlinire personală e nu doar utilă ci esențială pentru o viață împăcată și demnă. Desigur, cum spuneam și în articol, nu pretind că orice muncă e așa și nici că orice muncă are la fel de mult sens. Pretind doar că e important să-l căutăm. Și că cine caută are șanse mult mai mari să găsească.
 3. Sensul muncii e un concept bun, dar e un lux pe care puțini și-l pot permite. Ca să ai sens în muncă trebuie ca munca să fie aliniată cu vocația ta, să ai luxul să faci ce-ți place. Câți oameni au acest lux? Ce facem cu restul?
  Această critică seamănă cu cea de mai sus dar diferă în ceva important, anume în ideea că sensul vine doar când faci ceea ce-ți place, ceva care îți împlinește vocația și că o astfel de fericită întâmplare e prin definiție rară și rezervată unor priviliegiați (printre care mi s-a spus că mă număr, ceea ce e adevărat, deși nu a fost mereu). Eu cred că această abordare e profund falsă și am scris un articol despre ea, va apărea în luna Martie. Deși nu am anticipat acest val critic, am scris articolul cam în același timp cu cel de dinainte, pentru că e un fel de continuare a ideii din el. Dezvolt argumentația pe larg în articolul viitor, nu am să o fac aici, dar ideea pe scurt e cea din celebrissima carte a lui Viktor Frankl. Nu putem decide mereu în ce conjunctură ne duce viața, dar putem decide mereu ce atitudine avem față de ea. Pentru cei care nu ați citit cartea, vă îndemn să o faceți, e o lectură simplă, scurtă, ușor de digerat, cu un impact uriaș. Noi dăm sens muncii, nu munca nouă. În acest fel trebuie înțeles sensul muncii. Pentru restul argumentului va trebui să așteptați articolul din numărul din Martie al revistei Cariere.

Vreau să mai constat, în încheiere, că mulți dintre critici, mai ales dintre cei cu argumetele 2 și 3 au fost oameni cu cariere solide, împlinite, cărora li se dedică cu pasiune. Nu știu dacă acele puncte de vedere au reflectat experiența lor de muncă sau credințe profunde despre cum arată experiența altora. Dacă răspunsul e din a doua categorie, cred că toată abordarea ar merita un pic de reflecție, pentru că mi se pare o formă de aroganță să pleci de la premiza că sensul vieții e un privilegiu al unei minorități (citește elită) din care faci parte.

Mai vreau să-mi cer iertare dacă mi-a scăpat vreun argument critic sau dacă am înțeles/sintetizat greșit argumentele pe care le-am citit. Dacă mi-a scăpat ceva, hai să ne auzim în comentarii.

În fine, vreau să mulțumesc tuturor celor care m-au criticat, îmi place să aud păreri contrare mie, mă ajută să îmi ascut gândirea și să-mi îndrept erorile. Îmi e clar că ar fi trebuit să fiu mai clar în enunțuri, să nu las loc de interpretări în afara sensului pe care l-am intenționat. Cred că dialogul ne face mai buni și e o cale spre progres, poate cea mai importantă. Pe data viitoare!

 

 

4.7/5 - (19 votes)

4 comments

 1. Bună ziua,

  Apreciez foarte mult cu argumentați lucrurile.

  Singura observație pe care o am e că în materie de eficiența folosirii timpului, 1 + 1 nu fac 2.

  Adică dacă stau 8 ore la birou și mai lucrez 2 ore de acasă e posibil să nu fiu la fel de productiv pe durata acestei perioade.

  Iarăși, e posibil să fiu foarte mult productiv în 10 ore, și foarte puțin productiv în 6 ore.

  Opinia mea e că e bine să se separe lucrurile foarte clar – birou / acasă -, strict din perspectiva eficienței muncii.

  Da, dacă sunt lucruri care nu solicită amânare, pot apărea excepții, dar principiul “mai stau 2 ore acasă / la birou la sarcina curentă, că sunt la fel de eficient la 19 ca la 9 AM” mi se pare eronat.

  Pe acest principiu, prefer o durată determinată, poate fi mai mică de 8 ore sau mai mare, nu asta e cheia, în care lucrez la una sau mai multe sarcini, și o perioadă de deconectare, în care fac lucruri care permit minții să se ocupe de alte lucruri.

  • Adrian Stanciu says:

   Mulțumesc pentru apreciere. Există “pe piață” acum două concepte antagonice: “work-life balance” și “work-life integration”. Eu sunt advers ambelor. Dacă despre primul am scris în articol, al doilea e despre a integra munca în viață, a desființa delimitarea între muncă și viața personală. Eu cred că delimitarea e bună și trebuie păstrată. Nu cred că trebuie mărit săațiul muncii și nici că viața e despre muncă și atât. Cred că echilibrul între preocupări, relații, surse de împlinire și de fericire e necesar și util. Sunt advers ideii că munca nu e viață, dar asta nu mă face adeptul ideii că e singura manifestare utilă sau valoroasă a vieții, sau că delimitarea spațiilor profesional și personal ar trebui desființată.

 2. Marian Hanganu says:

  Nu vazusem articolul care a provocat criticile. Un om care nu ti-a citit articolul este mai rau decat unul care ti-l critica, pentru ca este unul care il ignora. Sa fii ignorat, e mai rau decat sa fii criticat. Dandu-mi seama in ce categorie ingrata ma aflu, m-am grabit sa citesc articolul anterior, dupa care m-am intors la raspusul dat criticilor. Am vrut sa ma solidarizez cu acestia, dar nu am putut.
  Cea mai citita carte despre Holocaust este Mans Search for Meaning de Dr. Viktor Frankl. Nici macar nu este o carte despre Holocaust, ci este o carte despre cautarea sensului vietii. Autorul, un supravietuitor al Holocaustului, face observatia ca cei care isi gaseau un sens in absurda tragedie de a fi detinut intr-un lagar de exterminare, erau cei care se numarau de obicei printre supravietuitori. Nu conta daca telul era unul nobil (sa traiesc pentru cineva drag), sau unul razboinic (sa traiesc sa le platesc fascistilor pentru ceea ce au facut). Conta mai mult sa gasesti un tel de care sa te agati cu disperare.
  Daca ne gandim ca muncim doar ca sa traim, se pune intrebarea de ce e atat de important sa traim? Pana la urma, suntem o colectie neinsemnata de celule in curs de degradare si disparitie, pe o piatra insignifianta, dintr-un sistem solar la marginea unei galaxii comune dintr-un Univers urias, in curs de expansiune, care va sfarsi mort si rece. Vedeti unde duce modul asta de a gandi?

  • Adrian Stanciu says:

   Mă simt privilegiat că nu mai sunt ignorat :-). Ca să fim onești niciunul dintre criticii mei nu a pretins că muncim doar ca să trăim și nici că sensul muncii e neimportant. Au spus doar că e utopic să te aștepți ca oricine să-l găsească în orice fel de muncă. Nici eu nu spun, de fapt, asta, dar spun că a-l căuta e chiar mai important decât a-l găsi. Și că orice muncă are măcar potențialul de a-ți da sens, dacă asta cauți. Dacă, în schimb, intri în psihologia de victimă neputincioasă, atunci munca va fi mereu pentru tine o corvoadă, fără scăpare. Observația lui Frankl că la Auschwitz au supraviețuit nu cei mai puternici, nu cei mai robuști, ci cei care și-au găsit un sens în acea existență monstruoasă, cred că are paralele și în spațiul muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.