Prima pagină » De ce sunt mai performante organizațiile constructive?

De ce sunt mai performante organizațiile constructive?

Am vorbit într-un articol trecut despre conflictele din organizații, văzute ca un fenomen datorat felului în care ele sunt construite și felului în care sunt gestionate interesele divergente sau chiar opuse ale diferitelor funcțiuni sau departamente din interior. Ziceam acolo că aceste conflicte adeseori sunt văzute nu doar ca inofensive, dar chiar ca necesare bunei funcționări a organizației, că din fricțiunea dintre ele va apărea o cale mai bună, care să țină în echilibru ambele interese. Personal cred că nu e deloc utilă această abordare, dar am detaliat asta în acel articol. Acum vreau să vorbesc despre un conflict mult mai mare, mult mai extins și mult mai prezent în viața vastei majorități a organizațiilor. Cu toată această răspândire, e un conflict care e în așa măsură văzut ca firesc încât nu ridică nicio întrebare și nu suscită nicio reflecție. Eu cred că ar merita.

Dacă v-ați uita la organizație ca la un sistem închis, ca la o “cutie neagră”, ca să-i zicem așa, ea ar avea drept intrare o colecție de resurse și drept ieșire o colecție de rezultate; pentru simplitate hai să ne imaginăm o singură clasă de resurse și o singură clasă de rezultate. Din perspectiva organizației, sistemul este performant dacă rezultatele sunt mai mari decât resursele utilizate. Diferența dintre rezultate și resurse e ceea ce se numește, îndeobște, profit. Până aici, toate bune.  Problema e că atât resursele cât și rezultatele există în niște piețe ale lor, sunt deci la rândul lor niște sisteme care au la îndemână alegeri pe care le optimizează la rândul lor pentru a obține propria definiție a performanței.

Să luăm un exemplu concret. Cea mai importantă resursă pe care o utilizează o organizație sunt membrii ei, oamenii care o compun. Din perspectiva organizației, ar fi bine ca oamenii să muncească cât mai mult și să fie plătiți cât mai puțin. Din perspectiva oamenilor, însă, lucrurile stau exact invers: ei ar vrea să muncească cât mai puțin și să fie plătiți cât mai mult. Cum și organizația și membrii ei au opțiuni, se obține undeva un echilibru între puterea organizației de a alege și puterea membrilor de a alege. E un echilibru delicat și instabil care fluctuează cu oscilațiile economiei și ale pieței muncii.

Nu altfel se petrec lucrurile nici pe cealaltă parte, a rezultatelor organizației. Din această perspectivă, cea mai importantă categorie care contează (poate fi surprinzător) nu sunt acționarii ci clienții, pentru că binele tuturor e în primul rând legat de capacitatea organizației de a răspunde nevoilor lor. Aici lucrurile stau la fel. Organizația ar prefera să livreze produse sau servicii cât mai simple și necostisitoare la prețuri cât mai mari, în timp ce clienții ar vrea exact opusul; să primească produse cât mai sofisticate și de calitate la prețuri cât mai mici. La fel ca în cazul angajaților și aici echilibrul se obține printr-un dans permanent între opțiunile cumpărătorilor și cele ale vânzătorilor, cei din urmă schimbând mereu oferta pentru a se așeza într-un loc unde cumpărătorul să aibă cât mai puține alternative.

Conflicte structurale de acest tip ați găsi și dacă ați investiga relația organizației cu alte tipuri de constituențe, fie de tip resurse (de exemplu furnizori) sau rezultate (de exemplu acționari). Cum ziceam, aceste conflicte sunt așa de naturale, așteptate, încât sunt luate drept inevitabile, deși nu sunt neapărat. Le vedem inevitabile pentru că le înțelegem adeseori în termeni strict tranzacționali, mono-dimensionali, ca și cum tot ce ar conta e această tranzacție bani contra efort. Dar e asta chiar adevărat?

Dacă facem o analogie cu felul în care se pot rezolva conflictele inter-personale prin negociere vom vedea că în cazul lor talentul negociatorilor e chiar acela de a le scoate din spațiul mono-dimensional al tranzacției în sine, de a găsi dimensiuni suplimentare asimetrice care contează pentru părți și care pot genera un fel de schimb reciproc avantajos. O negociere care se încheie pe o singură dimensiune se poate rezolva doar printr-un compromis, într-o zonă care nu e ideală pentru niciuna dintre părți, dar e acceptabilă pentru ambele; cu alte cuvinte o tranzacție mono-dimensională nu poate fi niciodată “win-win”, conceptul pur și simplu nu are sens, pentru că tranzacția e un joc de sumă nulă: ce e dobândit de o parte e cedat de cealaltă parte. Ăsta e și cazul organizațiilor tranzacționale descrise mai sus. Pentru a putea vorbi despre o rezolvare de tip “win-win” e obligatoriu să avem mai multe dimensiuni de interes pentru părți pe care ele să le  negocieze și e obligatoriu ca ele să fie asimetrice, adică să aibă valoare mai mare pentru una dintre părți decât pentru cealaltă. Dacă aplicăm această gândire în cadrul organizațiilor, încep să apară idei și modele de organizare noi.

Să începem cu angajații. Oamenii nu vin la lucru numai pentru bani. Sigur, au nevoie să fie plătiți echitabil pentru ceea ce fac, dar nu e acesta singurul lor motiv de a face ceva. Mai contează și ca munca aia să fie interesantă, să le folosească capacitățile, să învețe și să poată progresa, să le fie apreciate eforturile și progresele, să lucreze într-un mediu civilizat, să fie înconjurați de oameni cu care le face plăcere să lucreze, într-un climat de colaborare și grijă față de ceilalți. Nu în ultimul rând contează din ce în ce mai mult să aibă o muncă cu impact, să aibă sens și semnificație, să facă ceva bun pentru cei din jur, să poată fi mândri de munca lor. La rândul lor, angajații au la îndemână și alt fel de răspuns în afară de efort, au de pildă angajament personal, inițiativă, cooperare activă, efort discreționar. Toate cele de mai sus sunt puternic asimetrice, adică au costuri foarte mici pentru una dintre părți, uneori chiar nule, dar au impact foarte mare asupra părții celelalte. Ele constituie o monedă de schimb valoroasă, chiar dacă realizarea lor nu e chiar la îndemână, pentru că cere o abordare diferită a muncii, din ambele părți, și o cultură de organizație umanistă și constructivă.

Dar cum e cu clienții? Păi și în cazul lor există dimensiuni care depășesc cadrul tranzacției produs contra bani. Oamenii mai vor și produse și servicii inovative, mereu adaptate nevoilor lor, vor furnizori care acționează cu binele și interesul lor în minte, care pot face față diferitelor situații excepționale în care viața ne pune, sau poate vor statut sau ușurință în utilizare, sau confort. Pentru toate aceste lucruri ei pot da înapoi și bani (adică să accepte un preț mai mare) dar pot da înapoi și alte lucruri importante pentru organizație dar complet necostisitoare pentru ei cum ar fi loialitate față de marcă și furnizor sau recomandări către terți. Și în acest caz, însă, organizațiile care pot face față cel mai bine nevoilor în continuă schimbare ale clienților sunt cele care au în interior membri angajați la misiunea comună, motivați, cu grijă față de oameni, fie ei colegi sau clienți, împuterniciți să ia decizii pentru a rezolva probleme acolo unde apar, competenți și responsabili. Toate aceste lucruri cer crearea unei culturi umaniste, constructive, care întărește și susține binele comun.

Din acest motiv organizațiile constructive performează mult mai bine decât cele clasice, bazate pe comandă și control, care tratează relațiile de muncă din perspectivă mai cu seamă tranzacțională. Ele performează nu doar mai bine cât, mai ales, consecvent bine, pe termen mediu și lung. Pentru că aceste conflicte rezultate din abordarea tranzacțională se pot rezolva doar prin forță și pentru că raporturile de forță sunt volatile, organizațiile de tip comandă și control pot adesea performa bine pe termen scurt dar sunt constant mediocre pe termen lung și evoluează în cicluri de măreție și decădere, cu cea din urmă nu rareori catastrofală. Organizațiile constructive au mereu pârghii suplimentare la îndemână pe care să se sprijine în momentele grele și astfel fac mai ușor față crizelor și ies din ele întărite.

Nu pretind deloc că e o misiune ușoară să creezi o organizație constructivă, mai ales să transformi una rigidă într-una constructivă. Dar sper cu acest articol să conving pe sceptici că schimbarea merită orice efort.

5/5 - (11 votes)

6 comments

 1. Daniel Gruia says:

  Abordarea tranzacțională însăși recomandă tranziția spre o organizație umanistă.
  Ronald Coase a explicat existența organizațiilor prin prisma costului tranzacțional mai mic în interiorul organizației decât în exteriorul ei (în piață).
  Umanismul din organizații reduce barierele de comunicare și, în consecință, reduce costurile tranzacționale din interiorul organizației făcând-o mai eficientă.

  • Adrian Stanciu says:

   Așa e. Nu doar că reduce barierele de comunicare, dar reduce nevoia de control și energia necesară pentru a împinge oamenii de la spate către perfromanță. Asta permite “span of control” semnificativ mai mare, cam cu 50%. Aplică asta la o organizație cu 2000 de oameni și afli că poți lucra cu mult mai puțină supervizare, ceea ce reduce nu doar costurile, dar și numărul de niveluri ierarhice, ceea ce îmunătățește agilitatea și calitatea comunicării. Dar toate astea vin pentru că ecuația schimbului dintre părți se schimbă fundamental.

  • Sebastian says:

   Buna Dimineata Daniel Gruia
   Ronald Coase a devenit calul troian al celor care produc prejudicii proprietații . De mentionat ca in China este considerat mare gânditor, asta spune multe. Ceea ce Dl Stanciu a prezentat Elegant in acest articol n are legatura cu Ronald Coase, nici macar in speta Lanului de porumb sau turma oierului.

 2. Gabriel says:

  eu as adauga o nunanta: intreg procesul asta in care nu ne limitam la tranzactii este afectat de comunicare. pare natural sa iti propui aceasta abordare insa viata bate filmul si comunicarea pare ca te obliga uneori sa te intorci la comanda si control. punctual as da exemplul diferentelor de comunicare si perceptie intre management si echipa. sunt cazuri unde exista o diferenta uriasa de educatie (ma gandesc in ce fel as putea comunica eu cu o echipa de muncitori necalificati in constructii de ex.) sau la situatia generationala (subiect nu foarte popular la autor – sau poate mi-a scapat mie) in care apartenenta la generatii diferite ca varsta face perceptia despre angajament personal de exemplu un fel de show stopper in comunicare.

  • Adrian Stanciu says:

   Eu am încercat să explic în articol de ce organizațiile constructive funcționează mai bine decât cele de tip comandă și control. Că funcționează mai bine, e fără dubiu, dacă ne uităm prin date nu prin percepții și, mai ales, nu prin exemple, de o parte sau de alta a argumentului, pentru că ele doar exemplifică, nu demonstrează nimic. Cultura unei organizații influențează semnificativ performanța ei, dar sigur nu e singurul factor de influență, nu poate explica prin ea însăși nici succesul nici eșecul vreunei companii. Dar faptul că o cultură constructivă e corelată pozitiv cu performanța unei companii are o mulțime de cercetări și de date în spate, e fără dubiu, cel puțin în ceea ce mă privește.

   Acum, în ce privește comunicarea, aud argumentul ăsta cu muncitorii necalificați de foarte, foarte multe ori. Practic e aproape singurul pe care îl aud, de fapt. Și culmea e că sunt în parte de acord cu el. Partea cu care sunt de acord e că e neîndoios că felul în care comunici cu ei e diferit de felul în care comunici cu, bunăoară, niște creativi dintr-o firmă de marketing. Dar esența mesajului nu e așa de diferită. E talentul tău de lider să poți comunica ce vrei să comunici cu oamenii pe care-i conduci. Dacă nu poți comunica cu muncitori necalificați din construcții, nu trebuie să te faci maistru în construcții, pur și simplu.

   Acum vreo 15 ani mi-am renovat o casă. Aveam un prieten care avea o firmă de amenajări interioare și i-am dat lui tema. A zis că trebuie să plecăm din casă și să-l lăsăm să se ocupe vreme de 3 luni. Am plecat. Ne-a dat pe cel mai bun maistru al lui și o echipă de muncitori. Îl chema nea Jean. Avea spre 60 de ani, bonom, cu niște ochelari cu lentile groase și rame largi. Nu ridica niciodată tonul dar avea un fel de a-i face pe oameni pe de o parte să-l îndrăgească, pe de alta să fie rușinați dacă făceau câte o prostie. Era ca un fel de mentor și de substitut de tată. Mergea totul strună. După vreo 2 luni, m-a sunat amicul meu să-mi zică că are un contract mare și important și are nevoie de nea Jean, dar îmi dă alt conducător de proiect, un inginer tânăr și foarte deștept pe care tocmai l-a angajat și are mari planuri cu el. A venit un băiat de vreo 30 de ani, chelios, și-a tras o masă sub cireș și a întins planurile casei pe ea și de acolo țipa la muncitori. Totul a încremenit. Aceeași muncitori. După două săptămâni l-am sunat pe amicul meu să-l ia pe ăla de acolo că-i rup capul :-).

   Orice om are nevoie să lucreze într-un mediu constructiv. Ce înseamnă asta concret poate depinde de la un tip de meserie la alta, dar nevoia e universală. Nu e nicio diferență din perspectiva asta între generația Z și generația mea sau a ta. Știu asta pentru că și asta am măsurat. Și cu ei problema e tot de comunicare și, mai ales, de a le înțelege nevoile și aspirațiile și de a nu-i băga în patul procustian al felului nostru de a înțelege lumea. Nu sunt ciudați pentru că nu sunt ca noi, sunt doar diferiți și nici chiar așa de tare diferiți. În afara dimensiunii generaționale mai există ceva care se numește tinerețe. Am fost și noi pe acolo, dar am cam uitat.

   În rest, nu zic că nu pot exista tot felul de excepții și nu zic nici că trebuie să faci cum zic eu prin articole. Zic doar că ar merita să îți pui convingerile la îndoială, nu acum și nu de dragul meu ci mereu și pentru tine.

   • Gabriel says:

    Multumesc pentru raspuns! desi m-am abonat sa fiu anuntat daca primesc un raspuns, nu am primit nici un email.
    Acum legat de raspuns, sunt de acord in principiu si cred ca imi pun principiile la indoiala cat timp revin aici in incercarea de a ma imbunatati in felul in care vad lucrurile. Insa desi comunicare trebuie sa fie talentul meu de lider sun convins ca si acolo e nevoie sa ma adaptez permanent. Exemplele mele anterioare nu si-au dorit sa puna la zid o generatie (in special pentru ca generatiile mai tinere sunt in fapt rezultatul educatiei oferite de generatiile mai in varsta, adica sunt rezultatul direct al felului in care noi suntem ca parinti si/lideri in viata), ci mi-am dorti sa punctez cumva cat mai vizibil exact momentul ala de “ii rup capul”. 🙂
    da, imi doresc sa reduc tranzactiile din companie cat mai mult, insa vin si momentele alea. era doar o nunata care mi-a lipsit in articol pentru ca ma lovesc de ea uneori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.