Prima pagină » încredere

Etichetă: încredere

Dezacorduri care clădesc

Acest articol a apărut în revista Biz

Am rămas dator cu o explicație în urma unui articolul mai vechi, cel despre Convingere sau Învingere.  Spuneam acolo că oamenii nu pot fi convinși cu argumente, pot fi doar învinși. Și mai promiteam că am să vă dau o cale despre cum ați putea interacționa mai bine când vă aflați în dezacord cu cineva, cum puteți avea un dezacord constructiv, un dezacord care clădește nu dărâmă. Dacă nu ați citit articolul și vreți să înțelegeți mai bine subiectul, îl găsiți la linkul de mai sus.

Deci, dacă oamenii nu pot fi convinși cu argumente, atunci cum pot ei fi convinși? Răspunsul la întrebarea asta e simplu: nu pot fi, se conving singuri. Întrebarea mai importantă însă, aici, e de ce ați vrea să-i convingeți? Demersul de convingere, în totalitatea lui, e profund viciat din capul locului, pentru că pleacă de la premiza că există două puncte de vedere, unul 100% corect și altul 100% fals și că e important să câștige cel corect. Această premiză este, evident, complet falsă, practic de fiecare dată.

Citește mai mult

Despre încredere si profeţiile auto-împlinite.

Un banc destul de cunoscut care a circulat acum ceva vreme povestea despre un trib indian care capătă un şef nou. Cum se apropie iarna, indienii merg la el şi-l întreabă: „Şefu’, ce zici, să adunăm lemne? O să fie grea iarna?” Şeful era însă unul modern, uitase talentele strămoşilor. Se uită el la cer, dar degeaba. Acum ce să zică… „Mergeţi după lemne!” zice el. După ce oamenii pleacă în pădure fuge la Institutul Meteorologic şi le cere prognoza „Iarnă grea”. Fuge acasă şi cum se întorc oamenii îi trimite după şi mai multe lemne. Nici n-au plecat bine că-l sună de la Institutul Meteorologic „Se pare că o să avem o iarnă şi mai grea decât credeam” „Aoleu- zice şeful – dar de unde ştiţi?” „Păi adună indienii lemne în neştire”. Citește mai mult